SYRIZA zvítězila, absolutní většinu nemá


Petr Zenkner, Euroskop, 26.1. 2015

Levicová opoziční strana SYRIZA jasně vyhrála nedělní předčasné parlamentní volby v Řecku. Jako koaličního spojence si budoucí premiér Alexis Tsipras vybral menší pravicovou stranu Nezávislí Řekové (ANEL).

Strana Nezávislí Řekové, kterou tvoří odpadlíci z konzervativní Nové demokracie premiéra Antonise Samarase. S Tsiprasem sdílejí odpor k mezinárodnímu záchrannému plánu. Nezávislí Řekové naznačili svoje ambice v předvolebním šotu, kde jejich vůdce Panos Kammenos pomáhá malému chlapci se jménem Alexis, aby se vyhnul vykolejení svého vláčku. „Budeme pojistným ventilem pro tuto zemi,“ říká ve spotu.

Ustavující schůze parlamentu

Ustavující zasedání nového parlamentu je plánováno na 5. února, během následujících deseti dní pak musí vláda projít hlasováním o důvěře. Složení kabinetu chce nový premiér oznámit nejpozději během úterý. Nová vláda bude mít ve 300členném parlamentu pohodlnou většinu 162 mandátů.

SYRIZA po sečtení téměř všech hlasovacích lístků získala 36,3 procenta hlasů a i se zákonným bonusem 50 křesel pro vítěze má podle agentur ve 300členném parlamentu 149 poslanců. Druhá skončila dosavadní vládní pravicová strana Nová demokracie se ziskem 27,8 procenta hlasů. Třetí místo obsadila krajně pravicová strana Zlatý úsvit s 6,4 procenta hlasů. Ostatní formace, které se dostaly do parlamentu, obdržely kolem pěti procent.

„Řecký lid dnes psal historii,“ řekl v neděli večer Tsipras v projevu na jednom z aténských náměstí. Vítězstvím jeho strany Řecko prý opouští politiku úsporných opatření a vymaňuje se z dosavadního ponížení. Následovat prý bude „radikální změna“, která zemi vyvede ze začarovaného kruhu šetření. Řecko podle něj přinese naději celé Evropě.

Alexis Tsipras
Budoucí řecký premiér Alexis Tsipras (foto: čtk)

Snaha o změnu smluv

SYRIZA usiluje o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. Voliči této politické strany se rekrutují hlavně z lidí, kteří nechtějí pokračovat v úsporných opatřeních a na které ekonomické problémy doléhají nejvíce.

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond.

Řecko už od věřitelů dostalo ve dvou kolech asi 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč) a je druhý největší na světě za Japonskem. Tsipras už dříve naznačil, že se bude snažit s věřiteli dohodnout odpis většiny dluhu, i když partneři Řecka v čele s Německem dali jasně najevo, že na takový požadavek nehodlají přistoupit.

Tsipras prohlásil, že má na dosažení dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) čas do konce července. Aténám se stále nepodařilo projít poslední revizí záchranného programu, který vyprší 28. února. Někteří představitelé eurozóny již naznačili, že řecká vláda bude pravděpodobně nucena požádat o jeho prodloužení, aby získala zbývajících 1,8 miliardy eur.

Kdo je Alexis Tsipras

Koalice radikální levice (známá pod zkratkou SYRIZA) vznikla v roce 2004 jako aliance levicových i radikálně levicových subjektů. Jejím hlavním pilířem byla Koalice levicových a ekologických hnutí (Synaspismos, SYN) v čele s předsedou Alexisem Tsiprasem.

Tsipras šéfuje alianci SYRIZA od října 2009. Předtím byl lídrem její nejsilnější strany Synaspismos, do jejíhož čela byl zvolen v únoru 2008 ve 33 letech a údajně se tak stal nejmladším předsedou řecké politické strany vůbec. V ústředním výboru strany Synaspismos byl od prosince 2004. V letech 1999-2003 byl prvním tajemníkem její mládežnické organizace Neolaia Syn.

Alexis Tsipras se narodil 28. července 1974 v Aténách a vystudoval stavební inženýrství. Do vyšší politiky vstoupil v roce 2006, kdy byl zvolen místním zastupitelem v Aténách. Této funkci dal přednost i před parlamentními volbami v roce 2007, takže poslancem se stal až v roce 2009. Žije s počítačovou inženýrkou Peristerou Batzianovou, s níž má dva syny.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality