Hollande udržel těsnou většinu


Euroskop, čtk, 9.2. 2015

Druhé kolo doplňovacích voleb ve francouzském okrsku Doubs na východě země těsně vyhrál socialista Frédéric Barbier. Porazil kandidátku krajně pravicové Národní fronty Sophii Montelovou, která vyhrála v 1. kole.

Rozdíl mezi oběma kandidáty byl velmi těsný, Barbier podle volební komise získal 51,4 procenta hlasů. Barbierův úspěch přerušil spirálu porážek socialistů, kteří už zaznamenali nezdar ve 13 různých volbách, které se konaly od nástupu socialisty Françoise Hollandea do úřadu hlavy státu v roce 2012.

Poslanecké křeslo v Doubs uvolnil bývalý socialistický ministr hospodářství Pierre Moscovici poté, co se koncem loňského roku stal eurokomisařem.

Volby ve stínu „Paříže“

Pro vládní stranu by ztráta místa v parlamentu byla velmi nepříjemná, protože by dále oslabila provládní většinu a zvýšila závislost na radikální levici. Právě k ní v lednu zběhl jeden ze socialistických poslanců a připravil tak stranu o absolutní většinu.

Voliči dorazili do volebních místností navzdory mrazivému počasí. Volební účast činila hodinu před uzavřením volebních místností 43,49 procenta.

Montelová první kolo minulou neděli vyhrála se ziskem 32,6 procenta hlasů, zatímco druhého Barbiera podpořilo 28,8 procenta hlasujících voličů.

Montelová, která je v současnosti členkou Evropského parlamentu za FN, svou kampaň založila především na vyzdvihování „islamistického nebezpečí“ po pařížských útocích. Barbier naopak sázel na využití jednoty, která zemi po těchto tragických událostech semkla.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality