Francouzský volební březen


Lucie Priknerová, Euroskop, 19.2. 2015

Kdo uspěje v březnových volbách a povede v příštích 6 letech rady ve francouzských departementech?

Francii čeká další volební bitva. Po evropských volbách a nedávných doplňovacích v obvodu Pierra Moscoviciho, který se stal komisařem v Bruselu, se francouzské politické strany střetnou v dalším kole. Očekávají se ztráty Socialistické strany, která od minulých voleb v roce 2011 ovládá 61 obecních rad (48 samostatně).

Potvrdí se podpora pro Národní frontu?

Lednový průzkum společnosti Odoxa favorizuje pro první kolo Národní frontu, kterou by podpořilo 26 procent lidí, 23 procent se pak vyslovilo pro pravicovou stranu UMP a 20 procent pro vládní Socialistickou stranu a její spojence, uvádí průzkum.

Marine Le Penové nahrává nejen oslabení levice, která od roku 2012 drží post prezidenta i premiéra, ale i rivalita uvnitř pravice, kde bojují o vliv příznivci bývalého premiéra Alaina Juppého a exprezidenta Nicolase Sarkozyho.

Le Penová neponechává nic náhodě a snaží se mobilizovat stranu před tažením na Elysejský palác v roce 2017. Voliče láká na téma imigrace nebo daně. Podle francouzské verze serveru Huffington Post celou kampaň zastřešuje rétorika „regionu v ohrožení“. Pro Národní Frontu by mohla hrát roli také očekávaná nižší volební účast, protože by kompenzovala efekt většinového systému, který ji jako třetí silnou stranu znevýhodňuje.

Juppé vs. Sarkozy. Boj o kandidátky

Pravicovým konkurentem vládních socialistů je strana UMP, kde nyní bojují o vedení Alain Juppé a Nicolas Sarkozy. Oba reagují na volební sílu Národní fronty a hledají příčiny jejího vzestupu u voličů.

Zatímco Sarkozy hraje na strunu blíže k Národní frontě, jeho rival vyzývá k jednotě uvnitř UMP a jednotě středu a pravice. „Alaine, není to tak, že by důvěřovali Marine Le Penové, chtějí nám jen poslat vzkaz: změňte se a my se vrátíme“, citoval Sarkozyho server LesEchos.

„Jestli si někdo myslí, že je možné v roce 2017 vyhrát pouze s hlasy, které jsme dostali v roce 2012, tak se mýlí,“ vyjádři názor opačného tábora Juppého poradce Gilles Boyer listu Le Monde. Podle něj potřebuje strana získat podporu voličů Françoise Bayroua (středový kandidát, který v roce 2012 získal 9,7% hlasů – pozn. red.) a těch, kteří jsou zklamaní z prezidenta Françoise Hollandea.

Roztržka ovšem UMP nadále oslabuje. Pokud se strana rychle nezkonsoliduje, může to být znát i na dalších výsledcích. Březnové volby do departementů nebudou letos jedinými. Regionální se budou konat v prosinci 2015.

Kandidáti do jednotlivých oblastí už jsou známi a je na nich opět patrná jasná dělící linie mezi příznivci obou táborů. Zatímco Sarkozy dostal do čela kandidátek své lidi v sedmi regionech, Juppé se snažil posílit pozici v Akvitánii, v jehož nejvýznamnějším městě Bordeaux, loni obhájil post starosti už v prvním kole voleb.

Klan Le Penů se hádal kvůli Provence

Národní fronta, favorit voleb do departementů, slavila už výsledek v únorových doplňovacích volbách v Doubs ve východní Francii. S 51,4 procenty hlasů v nich ve druhém kole vyhrál kandidát socialistů Frederic Barbier.

Marine Le Penová to ale viděla jinak: „Myslím, že Socialistická strana vyhrála o vlásek, ale je to Národní fronta, kdo je velký vítěz těchto voleb“, uvedla pro FranceInfo. Pro Le Penovou mohla být zajímavá informace z doplňovacích voleb, že polovina lidí, kteří v prvním kole hlasovali pro kandidáta UMP, hlasovala v tom druhém pro Národní frontu. Politolog Jöel Gombin v rozhovoru pro list La Libération uvedl, že čtvrtina voličů pravice k volbám nešla a zbylá čtvrtina dala hlas socialistům.

I uvnitř Národní fronty, nebo spíše Le Penovy rodiny, ale klíčí možný konflikt. Prosincové regionální volby mohou na scénu znovu dostat čestného předsedu NF Jean-Marie Le Pena, který svými výroky ohrožuje snahu nynější předsedkyně prezentovat stranu jako umírněnou a volitelnou pro pravý střed.

Rodinná šaráda nad kandidátní listinou strany v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur ukázala rozpory mezi otcem a jeho dcerou Marine, která by v jejím čela raději viděla svoji neteř Marion Maréchal Le Penovou. Ta napětí zmírnila, protože proti vůli dědečka kandidovat nehodlá. Jean-Marie Le Pen nakonec spor ukončil tím, že v lednu 2015 oznámil svou kandidaturu.

Volby v březnu 2015

Volby do departementů jsou ve Francii dvoukolové. Volí se do kantonů a v každém z 2054 kantonů jsou zvoleni dva zástupci do tzv. departmentových rad. O úřad se ucházejí kandidáti prostřednictvím binominálních listin, tedy takových, na nichž jsou dva kandidáti- v tomto případě muž a žena. Pro to, aby byl kandidát zvolen už v prvním kole, tak potřebuje získat nejméně 25 procent hlasů všech registrovaných voličů a absolutní většinu všech odevzdaných hlasů. Do druhého kola postupují první dva kandidáti z prvního kola a všichni ti, kteří v něm získali minimálně 12,5 procenta hlasů všech registrovaných voličů. V druhém kole je zvolena kandidátní listina, která získá většinu hlasů.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality