Francie dostane dva roky na nápravu deficitu


Euroskop, čtk, 9.3. 2015

Evropská komise navrhuje, aby Francie dostala na snížení svého deficitu čas až do roku 2017. V úterý to s velkou pravděpodobností schválí ministři financí členských zemí EU. Žádný znich nemá vůči Komisí navrženému postupu námitky.

Francie získává odklad již potřetí v řadě. Země je v řízení kvůli nadměrnému schodku od dubna 2009. Podle evropských rozpočtových pravidel nemají schodky členských zemí přesahovat tři procenta HDP. Francouzská ekonomika ale dlouhodobě stagnuje.

Francie se snaží

Evropská komise v loni počítala s francouzským deficitem 4,3 procenta. Letos očekává 4,1 procenta. Podle názoru Komise se však Francie snažila svůj deficit „efektivně“ snižovat a plnila doporučení z roku 2013.

„Ano, dáváme Francii dva roky, ale rozhodnutí předpokládá celou sérii opatření, která také musí přijmout,“ řekl předseda komise Jean-Claude Juncker.

Německá kancléřka Angela Merkelová při návštěvě Bruselu francouzský reformní program označila za „velmi intenzivní“ a jdoucí správným směrem. „Francii budeme v jejích snahách podporovat,“ poznamenala s tím, že detaily reforem jsou vždy věcí samotných členských zemí. Růstu a tvorby pracovních míst je podle ní možné dosáhnout jen v konkurenceschopném prostředí.

Ministři financí členských zemí EU tak zemi v úterý uloží, aby skutečně uvedla v život všechny reformy, které už pro letošní rok přijala. Počítají například se snazším přijímáním i propouštěním zaměstnanců, umožňují více obchodům nedělní a večerní prodej či deregulují některá odvětví.

Nenahrávat Le Penové

Plán reforem a další francouzské závazky Komise znovu posoudí v květnu. Pokud spokojena nebude, bude reformy muset Paříž předložit znovu. Zemi teoreticky hrozí i pokuta počítaná s ohledem na výši HDP. Své „fiskální úsilí“ má Paříž zesílit tak, aby místo plánovaného sražení deficitu o 0,3 procenta dosáhla letos snížení o 0,5 procenta HDP.

Diplomaté mimo záznam podotýkají, že za rozhodnutím, které je fakticky dalším ohýbáním pravidel Paktu stability a růstu, je také politika. Potrestání Francie by totiž údajně mohlo posílit protievropskou Národní frontu (FN), vedenou europoslankyní Marine Le Penovou v době, kdy je obliba francouzského prezidenta Francoise Hollanda už tak velmi nízká.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality