Španělsko vs. Řecko. Dva přístupy ke krizi


Marie Bydžovská, Euroskop, 8.4. 2015

Podle Evropské centrální banky (ECB) bude Španělsko jedním z motorů hospodářského růstu Evropy v roce 2015. Pro zastánce strukturálních reforem je Madrid vzorový příklad cesty z krize. Skeptici poukazují na to, že obrat k růstu se zatím příliš nepřelil do životní úrovně obyvatel.

Chvála Merkelové

Španělsko pro cestu z krize přijalo německý model založený především na exportu. Zemi pomohlo i levné euro, nízké úroky a výhodné ceny energií. Odhady ekonomického růstu pro letošní rok jsou 2,3 procenta HDP. Vláda Manuela Rajoye také předpovídá, že vznikne milion nových pracovních míst.

Magazín Spiegel ilustruje španělský návrat na ekonomické výsluní na případu automobilek. Pátá největší ekonomika EU vyrobila za loňský rok 2,4 milionu automobilů a předběhla Itálii nebo Francii. Na paty dýchá dokonce i Německu.

„Byznys už zase jde dobře,“ cituje ředitele španělské odnože Mercedes Benz José Luise López-Schümmera. Jeho společnost není jediná z automobilového sektoru, která má důvod k oslavám. V prvních měsících letošního roku se zvedl počet registrací nových vozů o 27 procent.

Španělsko udává jako pozitivní příklad boje s krizí také německá kancléřka Angela Merkelová. „Úspěchy dosažené Irskem a Španělskem jsou dva příklady toho, čeho může být dosaženo jednotlivými zeměmi, které zaujmou rozhodnou akci za podpory a solidarity Evropy,“ řekla před březnovou Evropskou radou v německém parlamentu. Poukázala hlavně na snížení nezaměstnanosti o dvě procenta za poslední rok.

Stále každý pátý Španěl nemá práci

Je pravda, že oproti Řecku se Španělsku daří. Podle ekonomů tomu pomohly reformy trhu práce provedená v roce 2012. Jejich výsledkem bylo uvolnění rigidních pravidel, která stěžovala propuštění stávajících zaměstnanců a zamezovala přístupu na trh práce mladým lidem.

Jenže celková nezaměstnanost se následně snížila pouze o několik procent – z rekordních 26,9 procent v roce 2013 na současných 23,7 procenta. Dokonce i premiér Manuel Rajoy přiznává, že vyhlídky do budoucna nejsou růžové. Do stavu před vypuknutím krize se prý Španělsko může dostat teprve po pěti letech hospodářského růstu.

I mladí absolventi mají stále větší šanci, že naleznou práci v zahraničí, než že se jim podaří získat stálé místo ve Španělsku. Míra nezaměstnanosti mladých se drží těsně nad padesáti procenty. I to je ale o pět procent méně než v roce 2013.

Obětovat Řecko a zachránit Španělsko

Nad tím, zda je výsledek španělských reforem úspěchem, stále trvají spory. Ačkoliv mnoho ekonomů výsledky pravicové Rajoyovy vlády chválí, řada voličů se přiklonila k protestnímu hnutí Podemos. Jeho cílem je podobně jako u řecké strany SYRIZA skončit bolestivé úsporné politiky.

V prosinci čekají Španělsko parlamentní volby. I proto se při jednání Řecka s eurozónou stala španělská vláda silným oponentem zmírnění podmínek pro Athény.

Deník Wall Street Journal krátce po řeckých parlamentních volbách napsal, že je v zájmu Španělska i eurozóny, aby Řecko opustilo společnou měnu. Hrozí totiž zvýšení podpory hnutí Podemos a ohrožuje to hospodářské zotavení Španělska. „Jinými slovy, může být nezbytné, aby eurozóna obětovala Řecko a zachránila Španělsko,“ napsal.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality