Finské volby: míří do vlády populisté?


Petr Zenkner, Euroskop, 20.4. 2015

Opoziční strana Finský střed (KESK) podnikatele Juhy Sipiläho se stala vítězem finských parlamentních voleb. Dosavadní premiér Alexandr Stubb již uznal svoji porážku. Populistická Strana Finů bude mít v parlamentu druhý nejvyšší počet poslanců.

Nynější nesourodá vláda premiéra Alexandera Stubba, kde jsou zastoupeny pravicové i levicové strany, se považuje za nejméně úspěšnou koalici v historii. Vláda nedostála prosadit reformu zdravotnictví, zrušila některé chystané omezování výdajů. Stubb je premiérem necelý rok, když vystřídal na postu premiéra Jyrkiho Katainena po jeho zvolení do funkce místopředsedy Evropské komise.

předseda strany Finský střed
Předseda strany Finský střed Juha Sipilä. Čekají ho složitá vyjednávání o koalici. (foto: čtk)

Efekt Nokia

Finské volby měly jedno hlavní téma. Ekonomika. Země totiž zažívá hlubokou hospodářskou krizi a dva předchozí roky bylo hospodářství v recesi. Bez práce je přes devět procent lidí.

Dramatický pokles zaznamenaly dva pilíře finské ekonomiky, papírenský průmysl a technologický průmysl v čele s někdejším gigantem, firmou Nokia. Další problémy způsobil pád rublu v sousedním Rusku, kam míří velká část finského exportu.

Třiapadesátiletý Sipilä v předvolební kampani slíbil, že se v příštích deseti letech postará o vznik více než 200 000 pracovních míst. „Myslím, že jsme připraveni na těžké časy,“ říká Sipilä, který chce zmrazit mzdy a omezit sociální výdaje v obsáhlé dohodě s mocnými odbory. „Situace ve Finsku je tak špatná, že toto je jediná cesta,“ podotýká.

Praví Finové do vlády?

Sipilä nechtěl až do oznámení oficiálních výsledků voleb, které budou v polovině týdně, hovořit o případném sestavování vládních koalic. Ve 200členném parlamentu má jeho Finský střed 49 křesel. Dosud vládnoucí Národní koaliční strana (KOK) pak 37 křesel.

Podle agentury Reuters dal šéf Finského středu najevo, že by mu nevadilo sestavit koalici se Stranou Finů (dříve Praví Finové), která získala 38 mandátů, a je druhou nejsilnější stranou v parlamentu.

Strana Finů podporuje názor, že Řecko by mělo vystoupit z eurozóny, protože pobírá mezinárodní pomoc. Nesouhlasí ani s mezinárodními záchrannými programy.

Ke zformování kabinetu se nabízí řada možností, což podle analytiků naznačuje, že jednání o koalici budou složitá a potrvají dlouhou dobu. Dalšími stranami, které se dostaly do parlamentu jsou sociální demokraté, kteří mají 34 mandátů. Zastoupení mají i Svaz zelených a Levicový svaz Finska.

Voleb se zúčastnilo 70 procent ze 4,5 milionu oprávněných voličů.

Volby 2015

Volby 2011

Název strany

% hlasů

Počet křesel

% hlasů

Počet křesel

Finský střed

21,1

49

15,8

35

Národní koaliční strana

18,2

37

20,4

44

Strana Finů

17,6

38

19

39

Finská sociálně demokratická strana

16,5

34

19,1

42

Zelená aliance

8,5

15

7,2

10

Levicová aliance

7,1

12

8,1

14

Švédská lidová strana

4,9

9

4,3

9

Finští křesťanští demokraté

3,5

5

4

6

Alandská koalice

0,6

1

0,4

1

Zdroj: Parties and Elections

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality