5 priorit koncepce evropské politiky ČR


Marie Bydžovská, Euroskop, 28.4. 2015

Nově schválená „Koncepce politiky ČR v EU“ považuje za strategické zájmy v Evropské unii plnohodnotné členství České republiky a jednotnou Evropskou unii. Z dokumentu vyplývá i pět priorit Česka v EU.

„Po jedenácti letech má Česká republika jasno v tom, jaké jsou její priority v Evropské unii. To z nás dělá srozumitelného, čitelného a spolehlivého partnera,“ řekl státní tajemník pro EU Tomáš Prouza.

Českým cílem je zachování jednotné EU vzhledem k aktuálním odstředivým tendencím. „Chceme, aby Evropa zůstala jednotná. Pokud to bude jen trochu možné, přejeme si, aby Velká Británie byla součástí Evropské unie. Stejně tak je pro nás důležité, aby Řecko patřilo do eurozóny,“ řekl Prouza.

„Ovšem nejedná se o zachování jednoty za každou cenu. Musí platit, že i Británie sama chce zůstat a Řecko bude plnit sliby, které dalo,“ dodal.

Koncepce ČR v EU

Reakce na nárůst hrozeb

Koncepce podle Prouzy reflektuje změny, kterými EU i jednotlivé členské státy procházejí. Na tiskové konferenci zdůraznil, že první prioritou je podpora stability a bezpečnosti, protože rostou hrozby v bezprostředním sousedství Unie i v loňském roce byly poprvé po 70 letech násilím změněny hranice v Evropě.

Důležité je podle něj v této oblasti slaďovat politiku EU a NATO, jelikož se jedná o „dva pilíře naší bezpečnosti“. S touto prioritou souvisí i zvyšování rozpočtu na obranu, upozornil Prouza.

Ekonomické priority

Dlouhodobým zájmem České republiky je prohlubování vnitřního trhu, který je založený na zachování a nedělitelnosti všech čtyř svobod EU.

„80 procent našeho exportu jde do zemí eurozóny. Musíme se snažit, aby eurozóna byla stabilní. Musíme pomáhat našim podnikům snižovat bariéry pro vývoz a pro jejich rozvoj. Potřebujeme přilákat další investice, které pomohou vytvářet nová pracovní místa,“ řekl Prouza. Specifickými oblastmi jsou pro Česko i nejdůležitější témata Junckerovy Komise – energetická politika a digitální agenda.

Třetí prioritou koncepce je efektivní čerpání EU fondů. Klíčové je přitom sledovat, aby investice z evropských fondů podporovaly tvorbu nových pracovních míst, zdůraznil státní tajemník.

Dalším důležitým úkolem pro EU je z českého pohledu řešení problematiky daňových úniků a podvodů. Strategický dokument zmiňuje, že podíl šedé ekonomiky na celkovém hospodářství v EU dosahuje téměř jedné pětiny.

„Daňové úniky a podvody omezují schopnost států plnit svou roli, jsou v rozporu se sociální spravedlností a poškozují hospodářskou soutěž,“ stojí ve strategii.

Euro – rozhodnutí v roce 2020

Koncepce rovněž počítá s aktivní přípravou České republiky na vstup do eurozóny tak, aby se ještě před rokem 2020 mohl otevřít prostor pro politické rozhodnutí o termínu přijetí společné měny. Kabinet chce rozproudit debatu o přijetí eura.

Podle Prouzy chce vláda během této debaty předkládat analýzy, aby diskuse o přijetí eura nebyla pouze emocionální. „Potřebujeme předkládat čísla a bořit mýty, které existují. Když se podíváte na realitu zemí, které přijímaly euro, tak nikde se žádný z těch mýtů o zvyšování cen a krachu ekonomiky nenaplnil,“ uvedl Prouza.

Premiér Bohuslav Sobotka už dříve označil rok 2020 jako technicky nejbližší možný termín vstupu Česka do eurozóny. Koaliční hnutí ANO je ale proti tomu, aby vláda termín stanovila.

Součástí koncepce je i vzdělávání k evropanství na základních a středních školách. Vzhledem k tomu, že podle údajů z Eurostatu vykazuje méně než polovina obyvatelstva ČR aktivní znalost cizího jazyka a pouze pětina mladých Čechů aktivně ovládá anglický jazyk, stanovila si vláda za cíl i „nastolení pozitivního trendu ve vícejazyčnosti se zvláštním zaměřením na tři pracovní jazyky EU“.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality