Thorningová-Schmidtová vyhrála, ale vládu nesestaví


Petr Zenkner, Euroskop, 19.6. 2015

Snažila se, ale nevyšlo jí to. Nepomohl ani zisk 26,4 procenta pro sociální demokracii. První dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová končí.

Volby vyhrál blok opozičních stran. Jeho lídr Lars Lökke Rasmussen však úplně slavit nemůže. Liberální stranu Venstre, jíž předsedá, předstihli dánští populisté, a stali s 21,4 procenty druhou nejsilnější stranou v 179členném Folketingu.

Do dánského parlamentu se dostalo celkem devět stran. Čtyři mandáty obsazují poslanci za Grónsko a Faerské ostrovy. Největších zisků oproti minulým volbám dosáhla Dánská lidová strana. Výrazně oslabily dvě menší levicové strany, které se podílely se sociálními demokraty na vládě. Úplně novou stranou ve Folketingu je ekologická Alternativa s podporou 4,8 procenta.

Jsem vzhůru, nebo se mi to zdá?

„Volby jsme nevyhráli a poraženi jsme byli na cílové čáře,“ řekla Thorningová-Schmidtová příznivcům během volební noci. Zároveň oznámila konec v čele Sociálnědemokratické strany, kterou vedla 10 let. Levicová koalice vládla Dánsku od října 2011.

Je trochu paradoxem, že před čtyřmi lety dosáhla Thorning-Schmidtová nejhoršího volebního výsledku sociální demokracie v historii, ale sestavila vládu. Teď je premiérství naopak blíže Lars Lökke Rasmussen. Jenže, v roce 2011 získal pro Venstre 26,7 procent. Nyní mají liberálové pouze 19,5 procenta.

Průzkumy veřejného mínění zveřejněné deníky Jyllands-Posten a Politiken naznačovaly mnohem těsnější výsledek. Zhruba pětina voličů byla těsně před volbami nerozhodnutá. Nejvíce z toho vytěžila Dánská lidová strana, které průzkumy dávaly 18 procent hlasů. I tak by to bylo výrazně více než v roce 2011, kdy ji volilo 12,3 procenta lidí.

„Nevím, jestli jsem vzhůru nebo spím a něco se mi zdá,“ řekla bývalá předsedkyně a zakladatelka strany Pia Kjærsgaardová v dánské televizi.

Lars Lokke Rasmussen
Lars Lokke Rasmussen stojí před nelehkým úkolem. Sestavit vládu. (fot: čtk)

Sestavení vlády nebude jednoduché

Předseda liberálů Lars Lökke Rasmussen již v Dánsku vládl v letech 2009-2011. Teď se pokusí sestavit svoji druhou vládu. Koaliční rozhovory nebudou jednoduché a očekává se, že se protáhnou. Blok opozičních stran sice získal 90 mandátů. Nejsilnější v něm ovšem není Rasmussenova Venstre s 34 poslanci. Klíč k vládě má 45letý šéf populistické Dánské lidové strany Kristian Thulesen Dahl.

Dánští lidovci již dříve podporovali menšinové pravicové koalice. Tentokrát chtějí i vládnout. „Nebojíme se jít do vlády, pokud je to místo, kde budeme moci uplatňovat největší vliv,“ prohlásil Dahl, jehož strana bude mít 37 mandátů. Deník Politico o Dahlovi spekuluje jako o příštím ministru financí.

Součástí pravostředového bloku jsou ještě Liberální aliance (7,5%) a Konzervativní lidová strana (3,4%). Základem vlády však bude dohoda Rasmussena a Dahla.

Liberálové i lidovci sice mají na řadu politických otázek podobný názor. Neplatí to ale u klíčového tématu veřejných výdajů. Rasmussen je chce zmrazit, Dahl je pro jejich zvýšení. Má v tomto mnohem blíže k sociální demokracii, která slibovala do roku 2020 mimořádné investice ve výši 39 miliard dánských korun (143 miliard Kč) na veřejně prospěšné služby. Úplně opačný postoj má Liberální aliance, která chce menší stát a má v programu veřejný sektor osekat.

Dalším problémem může být vztah k Evropské unii. Opoziční strany se těsně před volbami dohodly na podpoře britského premiéra Davida Camerona v jeho úsilí reformovat vztahy mezi Velkou Británií a EU. Dánská lidová strana ale mluví o vypsání referenda o setrvání Dánska v unii. Tak tvrdí spíše proevropští liberálové nejsou, což může způsobit další pnutí v možné vládě.

Imigrace jako téma voleb

Hlavním tématem dánských voleb byla imigrace. „Debata se soustředila především na počet dělníků přicházejících ze zemí jako je Bulharsko a Rumunsko, na to, jaké sociální dávky by měli dostávat, a zda by Dánsko mělo přijímat další migranty, kteří připlouvají k jižnímu pobřeží Evropy,“ řekl deníku The New York Times politolog Kasper Hansen z Kodaňské univerzity.

Ve snaze získat větší podporu voličů sociální demokraté i liberálové slibovali, že přitvrdí svůj postoj k imigraci. „Pokud přijdete do Dánska, musíte pracovat,“ zněl jeden ze sloganů sociálních demokratů.

Dánská lidová strana je však radikálnější. „Zpřísníme legislativu týkající se přistěhovalectví a přijímání rodinných příslušníků imigrantů a znovu zavedeme kontroly na hranicích s Německem a Švédskem,“ řekl listu Financial Times šéf jejího parlamentního klubu Peter Skaarup.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality