Řecký tisk čeká rozpad Syrizy


Euroskop, čtk, 13.7. 2015

Řecký tisk v reakci na nynější jednání v Bruselu o osudu předluženého Řecka očekává změny ve vládě a také rozpad levicové vládní strany premiéra Alexise Tsiprase SYRIZA. Řecko, které bude muset na důrazné naléhání eurozóny přistoupit k tvrdým reformám a dalším opatřením, prý čeká týden utrpení.

Kritika Německa

Řecké levicové deníky kritizují postoj Německa, které trvá na splacení řeckých dluhů a které žádá po Aténách finanční disciplínu. Podle nich se z Berlína stal lichvář.

Podle levicově liberálního listu Ta Nea před Evropskou unií leží gordický uzel. „Summit šéfů eurozóny zažil dramatickou noc,“ komentoval noční vyjednávací maraton v Bruselu. Deník zároveň kritizoval postoj Berlína a uvedl, že Němci svými lichvářskými požadavky vyvolali na mezinárodní úrovni rozhořčení.

Také levicový deník Efimerida vnímá postoj Německa a dalších unijních států kriticky. „Setkání dominovala Schäubleova pomstychtivá politika proti řecké vládě,“ konstatoval. „Eurosummit představuje černou kapitolu v evropských dějinách,“ napsal list.

Konzervativní deník Eleftheros Typos upozorňuje na následky, kterým Řecko bude čelit. „Země stojí před obrovským úsporným programem. O budoucnosti Řecka rozhodoval noční thriller v Bruselu,“ uvedl.

Podle soluňského deníku Thessaloniki čeká nyní Řecko týden utrpení. „Úsporný program, o kterém summit jedná, povede k rozštěpení řecké vládní strany SYRIZA,“ konstatoval.

Změny ve vládě?

Konzervativní deník Kathimerini se také věnuje očekávaným změnám ve vládě. „Alexis Tsipras musí svůj kabinet přestavět, nebo vytvořit vládu národní jednoty,“ dodal list.

Premiér Alexis Tsipras podle Kathimerini váhá, zda se pustit do velkých personálních změn v kabinetu, který tvoří jeho ultralevicova SYRIZA a národně-konzervativní Nezávislí Řekové, nebo zda dovést Řecko k předčasným volbám. Nevylučuje ani vznik vlády národní jednoty.

I středový list To Vima uvádí, že ve hře je přechodná vláda s účastí více stran. Proevropské strany už prý plánují, jak vytvoří nový kabinet, který předluženou zemi zachrání.

Bulvární deník Ethnos předvídá, že vyhazov z vlády čeká všechny rebely a odpadlíky, nejdřív je ale podle něho třeba zachránit Řecko. Také podle deníku I Avgi spojeného se SYRIZOU je prioritou záchrana země, teprve potom přijde čas řešit problémy s odpadlíky v řadách Tsiprasovy strany.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality