54 % Francouzů by se nebránilo britským vojákům v Calais


Lucie Priknerová, Euroskop, 21.8. 2015

Tisíce uprchlíků se usídlily nedaleko francouzského městečka Calais. Mnozí se pokouší překonat kanál La Manche tzv. Eurotunelem, který spojuje Velkou Británii a Francii.

Podle srpnového průzkumu společnosti YouGov by 67 procent Britů a 54 procent Francouzů poslalo do francouzského přístavu Calais britskou armádu, aby pomohla řešit uprchlickou krizi. YouGov šetření provedl i přes to, že takovýto návrh není politický průchodný a byl v současnosti smeten ze stolu.

Výzkum zjišťoval i důvody, které podle Britů a Francouzů uprchlíky k imigraci do Británie lákají. Celkem 74 procent Britů si myslí, že jsou to „štědré welfare benefity“, podle 42 procent lidí „je jednodušší v Británii pracovat bez dokumentů“. Snadnější přístup k ilegální práci považuje za nejdůležitější důvod i nejvíce Francouzů (55 procent). Až 45 procent Francouzů je rovněž toho názoru, že „v Británii je více pracovních míst“.

Pomůže imigrace zastáncům Brexitu?

Na konci července 2015 zaznamenal Eurotunel během dvou po sobě jdoucích nocích okolo 2000 pokusů o to dostat se z francouzského Calais do Velké Británie. Od června na cestě přes tuto část francouzsko-britské hranice zahynulo devět lidí. Podle odhadu Guardianu zůstává v Calais asi 5000 imigrantů.

„Jsou to ekonomičtí migranti a chtějí se do Británie dostat ilegálně. Britové i já chceme zajistit, aby byly naše hranice bezpečné a nebylo možné dostat se do Británie bez povolení“, prohlásil premiér David Cameron.

Komentář Matthew d´Ancona pro Guardian si myslí, že krize v Calais může nahrávat zastáncům Brexitu, tedy odchodu Velké Británie z EU. Uznává ale, že stranická konkurence toho zatím politicky nevyužívá.

Současná dočasná šéfka labouristů Harriet Harmanová se vzmohla na pouhý dopis, kde žádá, aby Francouzi platili kompenzaci veškerých nákladů těm, kteří mohli být znevýhodněni. Konkrétně má jít o britské podnikatele, firmy působící v turistickém ruchu nebo řidiče kamionů.

„Je špatné, aby britský byznys a rodiny čelily těmto nákladům daným selháním zabezpečení hranice ve Francii“, uvedla Harmanová pro list Independent.

Společná akce Británie a Francie

Vítr z plachet vzal britský premiér politickým oponentům dohodou, kterou v srpnu 2015 uzavřela ministryně vnitra Theresa Mayová a její francouzský protějšek Bernard Cazeneuv. Díky dohodě vznikne spojené velitelství v Calais, kam nastoupí britští důstojníci. Policejní jednotce bude velet jeden Brit a jeden Francouz.

Oba státy dále zostří kontrolu nad Eurotunelem, kde Britové investují do lepšího zabezpečení pomocí videomonitoringu, osvětlení, technologie infračerveného záření a oplocení. Francouzi nasadí u tunelu další policejní jednotku a lépe kontrolována bude i nákladní doprava, a to např. i pomocí využití vycvičených psů.

Uzavření dohody přišlo nedlouho poté, co starostka francouzského Calais Natascha Bouchartová ostře vystoupila proti Cameronovi. Pohrozila mu, že pokud s Francií britští představitelé nezačnou jednat, tak otevře hranice Francie, uvedl britský list Daily Mail s tím, že Bouchartová žádala po Cameronovi pro Calais kompenzaci v řádu milionů liber.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality