Polské volby: Ewa Kopacz a Občanská platforma končí


Petr Zenkner, Euroskop, 26.10. 2015

Opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) v nedělních parlamentních volbách v Polsku získala 37,7 procenta hlasů. To by mělo stačit na sestavení jednobarevné většinové vlády, kterou povede Beata Szydlo. Jde však stále o neoficiální výsledky.

Přesvědčivé vítězství ukončilo osm let hegemonie liberálů z Občanské platformy (PO) současné premiérky Ewy Kopaczové. PO by podle odhadů zveřejněných po sečtení 90 procent volebních lístků dostala od voličů 23,6 procenta hlasů.

Úspěch nových stran, debakl levice

Do parlamentu se dostanou také dvě nové strany: liberální Moderní.pl (Nowoczesna), kterou vede ekonom Ryszard Petru se ziskem 7,7 procenta.

Třetí nejsilnější stranou se stalo protestní uskupení rockera a kandidáta v jarních prezidentských volbách Pawla Kukize, který získal 8,7 procenta hlasů.

Těsně nad pětiprocentní hranicí na vstup do Sejmu je Polská lidová strana (5,2 %). Těsně pod ní je naopak populistické uskupení Korwin (4,9 %), které vede europoslanec Janusz Korwin-Mikke.

Největší neúspěch znamenají volby pro koalici Sjednocená levice, která spojuje postkomunisty a antiklerikální Twój Ruch Janusze Palikota. Koalice potřebovala získat 8 procent hlasů. Zatím jich má pouze 7,5 procenta, a do parlamentu se nedostane. Bez poslaneckého mandátu zůstane například bývalý premiér a vůdce Sjednocené levice Leszek Miller.

Beata Szydlo, Jaroslaw Kaczynski
Budoucí polská premiérka Beata Szydlo a šéf vítězné strany Právo a Spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński (foto: ČTK/AP/Czarek Sokolowski)

Kopacz: 8 let jsme nepromarnili

„Nezapomeňme na to, že jsme těch osm let nepromarnili,“ reagovala na neúspěch své strany Kopaczová. Liberálové budou mít podle odhadů v Sejmu 133 poslanců, což je ztráta více než sedmi desítek křesel.

„Neodtrhli jsme se od reality, ale zamířili jsme tam, kde je lidem hodně těžko. Na to nemůžeme zapomínat a v práci, kterou jsme začali, musíme pokračovat,“ řekla Szydlová v narážce na předvolební sliby zlepšení života chudých Poláků.

K volbám přišlo 51 procent Poláků, což je vyšší volební účast než v roce 2011, kdy naopak triumfovala Občanská platforma.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek