Francii čekají regionální volby, Le Pen má šanci


Lucie Priknerová, Petr Zenkner, 2.12. 2015, Euroskop

Francii čekají 6. až 13. prosince regionální volby. Voliči vyberou nové vedení ve dvanácti regionech kontinentální Francie, na Korsice a v pěti zámořských územích. Z atmosféry po atentátech v Paříži může těžit krajně pravicová Národní fronta. Dvě členky rodinného klanu Le Penů mají dokonce šanci stanout v čele dvou regionů.

V posledních volbách 2010 dominovala Socialistická strana, která ovládla 21 z tehdy 22 existujících regionů. Jejich počet se snížil po reformě minulý rok.

Očekává se, že socialisté utrpí ztráty, protože jim nehraje do karet vysoká nezaměstnanost a nespokojenost s prezidentstvím Francoise Hollandea. Na druhou stranu, podle průzkumu agentury TNS-Sofres pro deník Le Figaro, nyní prezidentovi důvěřuje 35 procent. Ještě před měsícem to bylo o dvacet procent méně.

Marine Le Pen má 40 procent

Poslední výzkumy agentury Ipsos naznačují, že téměř 40procentní podporu má předsedkyně Národní fronty Marine Le Pen v regionu Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severu Francie. V tradiční baště lepenovců Provence- Alpes-Cote-d´Azur má velkou šanci na úspěch její vnučka Marion Le Pen. Teprve 25letá politička se před třemi lety stala nejmladší poslankyní ve francouzské historii.

Marine i Marion se snaží před volbami držet jednotnou linii. Její teta je však rezervovanější k plánu své neteře, aby se zastavila podpora programům plánovaného rodičovství. Marion Le Pen je považuje za levicové a spojené s feminismem. „Je to totem Francie v plánování rodičovství, protože jde o satelitní sdružení levice“, uvedla. Podle ní tato sdružení chtějí banalizovat potraty.

Národní fronta je socialistům i pravicovým Republikánům, které vede exprezident Nicolas Sarkozy, zdatným soupeřem i v dalších regionech. Pravice zůstává silná v Paříži (region Ile-de-France) a v regionech kolem řeky Loiry. Levice má největší podporu v Akvitánii a Bretani.

Rozložení sil mezi trojicí politických stran v jednotlivých regionech ukazuje tabulka.

název regionu Národní fronta Republikáni Socialistická strana
Île-de-France 22 % 33 % 23 %
Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine 33 % 34 % 17 %
Auvergne-Rhône-Alpes 27 % 32 % 21 %
Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes 22 % 32 % 26 %
Bourgogne-Franche-Comté 32 % 27 % 20 %
Bretagne 20 % 29 % 29 %
Centre-Val de Loire 27 % 34 % 20 %
Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées 32 % 22 % 19 %
Nord-Pas-de-Calais-Picardie 42 % 24 % 17 %
Normandie 30 % 31 % 21 %
Pays de la Loire 23 % 38 % 24 %
Provence-Alpes-Côte d’Azur 42 % 28 % 16 %

Zdroj: Ipsos

Národní fronta těží z tématu imigrace

Národní fronta se snaží těžit ze situace po teroristických útocích v Paříži. Hned po útocích Marine Le Pen prohlásila, že Francie „by měla pracovat na opětovné získání kontroly svých hranic“. Požadovala také uzavření salafistických mešit a ztrátu občanství pro lidi s dvojí národností, kteří spolupracují s islamisty.

„Pro Národní frontu je požehnáním, že může spojovat imigrantskou krizi a terorismus“, uvedl pro web France24 politolog Thomas Guénolé. Útoky v Paříži dostaly do předvolebních diskuzí témata islamismu a imigrace, což jsou tradiční témata, na kterých se Národní fronta profiluje od svého vzniku v roce 1972.

Konfrontace s levicovým tiskem

Socialistická strana se snaží před vítězstvím lepenovců varovat. Například francouzský lokální deník „Voix du Nord“ (Hlas severu) otisknul na titulní straně článek o tom, proč ho znepokojuje vítězství Národní fronty. Marine Le Pen proti listu ostře vystoupila. Prohlásila, že pokud zvítězí, přestane list subvencovat. „Nekoresponduje s regionálním zájmem v regionu, kde je milion chudých a jsou tu lepší věci co udělat“, řekla listu Le Parisien. List dostává pravidelnou podporu 1,5 milionů eur.

Marine Le Penová má „pořád problém se svobodou názorů a vyjádřením tisku“, řekl pro list Le Figaro poslanec za Socialistickou stranu François Lamy.

Autor: Lucie Priknerová, Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek