Lotyšsko po 2 letech mění vládu


Lucie Priknerová, Petr Zenkner, 10.12. 2015, Euroskop

Lotyšská premiérka Laimdota Straujumová v pondělí podala demisi. Tím skončil i její koaliční kabinet, který podle ní potřebuje nové myšlenky a novou energii. Straujumová z politiky neodchází a zůstane poslankyní.

Koaliční kabinet od ledna 2014 tvořila středopravicová strana Jednota, konzervativní seskupení Národní aliance a sdružení Zelených a Rolníků. Vláda nastoupila po rezignaci Valdise Dombrovskise. Straujumová dokázala v říjnu 2014 vyhrát volby a obhájit premiérský post.

Koaliční krize trvala v Lotyšsku několik týdnů. „Vládnoucí strana Jednota byla velmi nespokojená s nejednoznačným až šedivým chováním Straujumové“, řekl politolog Ivars Ijabs.

“Tahle intenzivní komunikační kampaň proti mně nemůže pokračovat,“ citoval Straujumovou web Politico.

Lotyšská premiérka rezignovala
Lotyšská premiérka Laimdota Straujumová a prezident Raimond Véjonis oznamují konec kabinetu. (foto: čtk)

Spekulace o důvodech rezignace

Prezident Raimond Véjonis po rezignaci premiérky vyjádřil politování nad roztržkou ve straně Jednota. Lotyšská média ale spekulují, že i on sám měl k fungování vlády výhrady – například s údajnou dohodou o financování státních aerolinií Air Baltic a nově schváleným rozpočtem na rok 2016.

Prezident ve čtvrtek zahájil jednání s politickými stranami. Věří, že nová vláda vznikne do konce roku. Podle Vejonise budou priority příštího kabinetu podobné – posílení vnitřní a vnější bezpečnosti, liberalizace trhu s plynem a ekonomický růst.

Véjonis v lotyšské televizi řekl, že kabinet Straujumové neuspěl ve stabilizaci daňové politiky, což dokazuje velká nespokojenost podnikatelských organizací s rozpočtem. Podle prezidenta bude rezize výdajů vážným úkolem pro příští kabinet, stejně jako reforma zdravotní péče a školství.

Straujumová a její úspěchy

Premiérka Straujumová zdůraznila, že předává zemi v dobrém stavu. Lotyšsko podle ní zaznamenalo hospodářský růst o 3,3 procenta, nárůst investic o 6 procent, navýšení exportu i zvýšení mezd. „Vláda přijala dva roční národní rozpočty, úspěšně dokončila lotyšské předsednictví v Radě Evropské unie“, uvedla pro list Baltic Times.

Straujumová zastávala ostrou linii vůči ruské politice během ukrajinské krize. Lotyšsko spolu s Estonskem a Litvou, vyvíjelo větší nátlak na přítomnost NATO v regionu, kabinet Straujumová také zvýšial výdaje na armádu. Pobaltí rovněž patří k hlavním zastáncům protiruských sankcí, které EU uvalila kvůli podpoře proruských separatistů na Ukrajině a za anexi Krymu. Podobný zahraničně-politický pohled bude mít zřejmě i nová vláda.

Nové volby zřejmě nebudou

Je velmi nepravděpodobné, že by se konaly nové volby. Očekává se, že premiérku nahradí někdo z jejích dosavadních ministrů. Straujumová jako svého následovníka doporučila ministra vnitra Rihardse Kozlovskise. Lotyšský tisk spekuluje o jménu ministra zahraničí Edgarse Rinkévičse.

V úvahu připadá i další žena, předsedkyně strany Jednota Solvita Āboltiņová, která údajně vyvíjela tlak na rezignaci Straujumové, aby ji nahradila, komentovala pro Politico zákulisí mocenské rošády viceprezidentka poradenské firmy Teneo Intelligence Otilia Dhandová.

Výsledky parlamentních voleb 2014

název strany % hlasů mandáty
koalice
Jednota 21,9% 23
Sdružení Zelených a rolníků 19,5% 21
Národní aliance 16,6% 17
opozice
Sociálně demokratická strana Harmonie 23,0% 24
Pro Lotyšsko ze srdce 6,9% 7
Lotyšská aliance regionů 6,7% 8

zdroj: Parties and Elections in Europe

Autor: Lucie Priknerová, Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek