Orbán: Maďarsko by vetovalo sankce EU vůči Polsku


Euroskop, 08. 01. 2016

Případné sankce Evropské unie vůči Polsku by Maďarsko vetovalo. V rozhlasovém rozhovoru to uvedl premiér Viktor Orbán dva dny po šestihodinové schůzce s předsedou polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczyńským v polském horském penzionu v Niedzici.

„Evropská unie by neměla uvažovat o žádné formě sankcí vůči Polsku, neboť by to vyžadovalo jednomyslnost a Maďarsko nikdy žádnou formu sankcí vůči Polsku nepodpoří,“ uvedl Orbán.

Polsko čelí v posledních týdnech silné kritice Evropské unie kvůli sporné novele zákona o veřejnoprávních médiích, kterou ve čtvrtek podepsal prezident Andrzej Duda. Změny umožní nové vládě dosazovat do vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu své lidi.

Podle sedmého článku evropské smlouvy v případě, že některý stát závažně a trvale porušuje základní hodnoty EU, mohou ostatní členské země rozhodnout o pozastavení některých jeho práv v unii, včetně práva hlasovat. Takové rozhodnutí by ale v polském případě mohlo přijít až po několika fázích jednání mezi Evropskou komisí a Varšavou. O opatření se hlasuje kvalifikovanou většinou, nikoli jednomyslně.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve čtvrtek nicméně uvedl, že nečeká, že změny polských zákonů o médiích a ústavním soudu povedou k opatřením ze strany Evropské unie. „Nedramatizujme to příliš. Je to důležitá věc, ale musíme mít přátelské a dobré vztahy s Polskem. Jsme konstruktivní, do Polska se netrefujeme,“ prohlásil Juncker v Amsterodamu.

Šestihodinové setkání

Prohlášení maďarského premiéra přišlo jen dva dny poté, co se Orbán v polském horském penzionu v Niedzici neformálně setkal s předsedou polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawem Kaczyńským. Obsah šestihodinového jednání politici nezveřejnili. Agentura Reuters schůzku označila za zjevnou snahu posílit euroskeptické spojenectví ve střední Evropě.

„Pro Jaroslawa Kaczyńského může být důležitá zkušenost Viktora Orbána, jakým způsobem utvářet vztahy s Bruselem tak, aby provedl změny odporující normám EU, ale aby mu nehrozila ztráta unijních financí či sestup do druhé evropské ligy,“ spekuloval o obsahu jednání bývalý předseda zahraničního výboru polské sněmovny Paweł Zalewski z opoziční Občanské platformy.

„Pokud jde o ústavní soud a veřejnoprávní média, Viktor Orbán má v této věci Kaczyńskému hodně co říci – podařilo se mu instituce ústavní kontroly dostat na okraj,“ poznamenal list Gazeta Wyborcza. Nicméně připustil, že o výsledcích jednání se dosud nic neví.

Neshoda ve vztahu k Rusku

Deník připomněl, že při Orbánově předchozí návštěvě Polska, loni v únoru, ke schůzce s Kaczyńským coby šéfem polské opozice vůbec nedošlo. Představitelé Kaczyńského strany tehdy tvrdili, že šéf pozvání ke schůzce s maďarským premiérem odmítl s tím, že Orbánovy postoje vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi „ničí evropskou solidaritu“. Ale ukázalo se, že Orbánova kancelář schůzku s Kaczyńským tehdy vůbec nechystala.

Kaczyński je všeobecně považován za hlavního hybatele povolebních změn v Polsku, navzdory tomu, že premiérkou se po listopadových volbách stala umírněnější představitelka strany Beata Szydlová. Kaczyńského spojuje s Orbánem vedle nesouhlasu s bližší evropskou integrací rovněž odpor k přijímání uprchlíků. Podle polských médií by setkání mohlo posílit koordinaci postupu Varšavy a Budapešti v těchto otázkách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek