Bitva o Británii se protahuje


Marie Bydžovská, Euroskop, 19. 2. 2016

Páteční jednání lídrů států EU měla zahájit „anglická snídaně“, na které by schválili dohodu o vztahu mezi EU a Velkou Británií. Britský premiér David Cameron by poté mohl vypsat na červen referendum o setrvání Spojeného království v EU. Jenomže ani řada bilaterálních schůzek nevedla k nalezení kompromisu a z anglické snídaně se postupně stával oběd, odpolední čaj a nyní se zdá, že se bude jednat při nejlepším o večeři.

Přes jisté posuny zatím nebyla uzavřena ani jedna ze známých sporných otázek, což vyvolává spekulace, že se vrcholná schůzka protáhne do soboty. Diplomaté přes noc pracovali na nové podobě kompromisu poté, co ve čtvrtek bylo zřejmé, že připravený text není přijatelný. Zejména Británie stále není spokojená. Cameron připustil určitý pokrok v jednání, ale dodal, že přistoupí jen na takové ujednání, které bude skutečně řešit britské požadavky.

V4 jedná o dávkách na děti a ochranném mechanismu

ČR společně se zeměmi V4 (Polsko, Maďarsko, Slovensko, Česko) usiluje o vyjednání férových podmínek v oblasti tzv. ochranného mechanismu a indexace dětských přídavků. Podobný zájem má zhruba desítka zemí, se kterými ČR svoji pozici průběžně konzultuje. „Naším cílem je zabránit diskriminaci našich občanů, pro všechny pracovníky ze zemí EU by měly platit stejné podmínky“, zdůraznil český premiér Bohuslav Sobotka.

Důležitým tématem aktuálního vyjednávání je také délka období, po které bude možné ochranný mechanismus použít. „ČR usiluje o jeho jasné časové omezení, vyloučení možnosti zavést jej trvale a omezení jeho uplatnění pokud možno pouze na Velkou Británii“, řekl předseda vlády. Sobotka jako premiér země, která v současnosti předsedá visegrádskému uskupení, vedl v Bruselu většinu jednání za čtyři středoevropské země.

Setkání Davida Camerona a Donalda Tuska
David Cameron dnes prošel řadou bilaterálních schůzek. Jednal mimo jiné i s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Zdroj: Evropská rada

Fico: EU a Británie se potřebují

Slovenský premiér Robert Fico před novináři zdůraznil, že za velký posun pokládá dohodu, že brzda u dávek v britském nepříspěvkovém systému, tedy „in-work“ benefitů, se bude týkat jen těch, kdo z jiných zemí unie nově dorazí na britský pracovní trh a to nejvýše na čtyři roky. „Je diskuse, v jakém časovém období bude Británie toto uplatňovat. My říkáme sedm let, Britové chtějí třináct let. Někde se tyto návrhy pravděpodobně potkají,“ řekl novinářům slovenský premiér.

Jednání podle Fica pokračují v situaci, kdy se všechny strany shodují, že Evropská unie potřebuje Británie a Británie potřebuje EU. Hledá se proto podle něj kompromis a tak jako Cameron musí pochopit, že země V4 hájí své zájmy, musí také ostatní státy chápat, že britský premiér se musí s něčím vrátit domů.

Francie řeší otázky související s eurozónou

Nespokojená je zatím i Francie. Nedokázala se s Londýnem dohodnout na otázkách souvisejících s řízením eurozóny, kam Británie nepatří a do jejíchž záležitostí nicméně přece jen chce mluvit. Nevyřešený zůstává podle všeho také britský požadavek, aby se nyní dohadované změny promítly do základních evropských smluv při jejich příští úpravě. S požadavkem Británie vyvázat se ze závazku „stále užší unie“ nesouhlasí Belgie.

Rakouská tisková agentura APA přišla se zprávou, že se Řecko snaží zablokovat jednání o konečné podobě návrhu dohody o vztazích Británie se zbytkem EU kvůli rozhodnutí Vídně omezit počet žadatelů o azyl. Atény údajně hrozily vetem, pokud Vídeň neodloží platnost svého rozhodnutí do března, kdy by se měl v Bruselu konat mimořádný summit k migraci.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek