Dohoda o reformě vztahu EU s Británií je na světě


Marie Bydžovská, Euroskop, 19. 2.2016

Po mnoha hodinách napětí lídři členských zemí EU schválili dohodu o reformě vztahů Velké Británie se zbytkem Evropské unie. Kompromisní verzi ujednání, která řeší všechny dosavadní sporné oblasti, podpořili jednomyslně.

„Máme dohodu!“ napsal na twitteru český premiér Bohuslav Sobotka krátce poté, co o úspěšném konci vyjednávání tamtéž informovala litevská prezidentka Dalia Grybauskaitėová.

Podle Sobotky se jedná o kompromis, který pomůže udržet Londýn v unii. Předseda Evropské rady Donald Tusk vzápětí na twitteru uvedl, že návrh dohody má jednomyslnou podporu.

Text dohody o vztahu EU a Velké Británie

„Je to důležitá chvíle. Evropa projevila obrovskou vůli pokračovat jako silné společenství. Snad to vydrží při řešení dalších problémů,“ napsal rovněž český premiér.

Britský premiér David Cameron považuje výsledek jednání za svou výhru. „Vyjednal jsem dohodu, která zaručuje Británii zvláštní postavení v EU,“ napsal na twitteru. Na tiskové konferenci zdůraznil, že dnes uzavřenou dohodu o úpravě vztahů své země s EU považuje za dostatečný důvod, aby před referendem prosazoval setrvání Británie v unii.

Co se Visegrádu podařilo prosadit


Indexace dětských přídavků

  • Indexace dětských přídavků se nebude vztahovat na zaměstnance, kteří dojíždí za prací do sousedního státu. To je zásadní zejména ve vztahu k Rakousku a Německu.
  • Indexace dětských přídavků se nebude vztahovat na české rodiny, které žijí i s dětmi v zahraničí. Pro ty se nic nemění.
  • Indexace dávek se bude výlučně vztahovat na dětské přídavky a nestane se precedentem u jiných sociálních dávek.
  • Pro zaměstnance, kteří už v zahraničí pracují, se podařilo vyjednat přechodné období až do roku 2020. To je dostatečná doba na to, aby čeští občané mohli posoudit případné dopady na jejich život a práci v zahraničí.

Ochranný mechanismus

  • Ochranný mechanismu se bude vztahovat pouze na nově příchozí pracovníky.
  • Podařilo se omezit rozsah uplatnění mechanismu pouze na nepříspěvkové tzv. in-work benefity.
  • To znamená, že nebudou jakkoliv omezeny nároky na jiné dávky jako např. nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo důchody.
  • Lhůtu platnosti ochranného mechanismu se podařilo vyjednat v přijatelném kompromisu 7 let.

Zdroj: Úřad vlády

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek