Boris Johnson jde proti Cameronovi. Podpořil Brexit


Lucie Priknerová, Euroskop, 26. 2. 2016

Dojednání nových podmínek v rámci EU přineslo dohru na britské vnitropolitické scéně. Rozkol konzervativců ohledně případného opuštění Unie vygradoval, když se londýnský starosta Boris Johnson oficiálně vyslovil pro odchod země z EU.

Johnson se tím zároveň opřel do snahy britského premiéra Davida Camerona, který se po dojednané dohodě rozhodl, že bude hájit setrvání Británie v Unii. Johnson je přitom Cameronův rival. Dlouhodobě se spekuluje o jeho ambicích dostat se do čela Konzervativní strany.

„David Cameron udělal nejvíc, co mohl, ale hlas pro setrvání v EU bude v Bruselu vnímán jako zelená pro další erozi demokracie,“ uvedl Johnson ve svém sloupku pro web The Telegraph, kde hlasování o členství v EU označil za „šanci hlasovat pro skutečnou změnu v britských vztazích vůči Evropě, která přichází jednou za život“.


Johnson vyrazil do boje

Londýnský starosta zdůrazňuje, že v jeho postoji ke členství v Unii nejde o politickou rivalitu, ale o lepší podmínky Velké Británie. „Poslední věc, kterou chci, je jít proti Davidu Cameronovi nebo vládě,“ uvedl podle CNN Johnson. „Budu podporovat „Vote Leave“, nebo jakkoliv se ten tým jmenuje, rozumím, že je jich hodně, protože chci lepší dohodu pro lidi v téhle zemi, abych jim ušetřil peníze a aby se převzala zpět kontrola,“ dodal.

Johnson je považován za velkou posilu názorové skupiny, která chce, aby Británie opustila Unii. Londýnský starosta je schopný efektivně podpořit Vote Leave kampaň za opuštění Unie, protože nemluví jako xenofob, ale působí umírněně, uvedl autor Johnsonovy biografie Andrew Gimson pro CNN.

Není tak překvapivé, že po mnoha letech spíše tiché opozice vůči svému rivalovi Davidu Cameronovi Johnson veřejně vystoupil právě v klíčovém momentě rozhodování o britské budoucnosti v EU.

Jaké argumenty padají v diskuzi

David Cameron a příznivci setrvání v Unii poukazují na ekonomické výhody plynoucí z členství. Zastánci Británie v EU argumentují, že 45 procent exportu směřuje do zemí EU. Navíc by odchod z osmadvacítky nepřinesl řešení migrační otázky, protože řada zemí mimo EU čelí vysoké přistěhovalecké vlně.

Odpůrci členství v Unii poukazují na to, že EU Británii omezuje regulacemi, přispívá k nadměrné migraci do země, a zejména argumentují tím, že členství v EU je drahé. Británie je tzv. čistým plátcem, tedy vkládá do rozpočtu EU více, než získává.

Johnsonův rozporuplný vztah k EU

Téma vztahů EU a Británie jsou výbušným politickým tématem. „Obecná informovanost britské veřejnosti a britské politické elity vůbec – s výjimkou profesionálních EU diplomatů a euroskeptických poslanců v parlamentu o členství v Unii je velice nízká a členství Spojeného království v Unii se může snadno stát rukojmím zcela jiné politicky hry a rozhodování“, uvedl pro Euroskop publicista Ivan Kytka.

Pro londýnského starostu je téma EU dlouholetou záležitostí, jako novinář ji často kritizoval, ale panují pochyby o jeho přesvědčení o nezbytnosti Brexitu. „Udělal něco velmi bláznivého… Nevěřím, že do toho dává srdce,“ uvedl konzervativní poslanec Sir Nicholas Soames pro list Financial Times.

Johnsonovo oznámení podpory Brexitu je podle analytika listu Guardian dobře promyšlený politický tah, nikoliv „spontánní mediální skrumáž“.

U konzervativců existují výrazně euroskeptické tendence a referendum o EU, zvláště v případě, že by Britové rozhodli o odchodu, může Johnsona v Konzervativní straně výrazně posílit, tvrdí v listu Telegraph komentátor Asa Bennett, který poukazuje na to, že Johnsonův stranický rival George Osborne je v otázce evropsko-britských vztahů na straně Camerona.

Současný londýnský starosta byl do čela metropole zvolen v roce 2008. Ziskem 54 procent porazil tehdejšího starostu Kena Livingstona, o čtyři roky později se stejným soupeřem Johnson opět vyhrál. Johnsonova velká chvíle nastala v roce 2012, kdy se v Londýně konaly vydařené letní olympijské hry. V roce 2015 se pak stal poslancem za Uxbridge a South Ruislip a ve vládě získal pozici ministra bez portfeje. Poslancem byl přitom už v letech 2001 až 2008, a to v Henley.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek