Začala kampaň před britským referendem. Farage na druhé koleji


Lucie Priknerová, Euroskop, 21. 4. 2016

Ve Velké Británii 15. dubna odstartovala oficiální kampaň, která bude předcházet referendu o případném vystoupení země z EU. Volební komise oficiálně určila dva tábory. Zastánci setrvání Británie v EU budou vystupovat pod názvem „The In Campaign“, odpůrci se sešikovali pod názvem „Vote Leave“.

Kampaň zatím nemá jednoznačného favorita. Podle odborníků bude hrát velkou roli to, jaký názor na poslední chvíli zaujme početná skupina dosud nerozhodnutých voličů. Důležité bude, zda přijdou k volbám mladí, kteří mívají obvykle nízkou volební účast. Jejich hlasování by mohlo podpořit kampaň pro setrvání země v EU.

V lednu a březnu 2016 měli příznivci setrvání v Unii desetiprocentní náskok – 55 procent z již rozhodnutých voličů bylo pro setrvání a 45 procent proti. V dubnu jsou výsledky zveřejňované na portálu What UK Thinks, který je získal zprůměrováním šesti průzkumů, tak těsné, že příznivci setrvání vedou pouze s 51 procenty.


Jen dva oficiální tábory

Kampaň pro setrvání Británie v EU „The In Campaign“, za kterou stojí skupina Britain Stronger in Europe, oficiálně vede byznysmen Stuart Rose. Její nejvýraznější osobností je premiér David Cameron. Velkou posilou pro ni je postoj amerického prezidenta Baracka Obamy, který podpořil britské členství v Unii.

V čele „Vote Leave“ stojí labouristická poslankyně Gisela Stuartová. Výraznými postavami této kampaně jsou konzervativci jako ministr spravedlnosti Michael Gove nebo šéf dolní komory britského parlamentu Chris Grayling. Tváří kampaně se stal oblíbený londýnský starosta z Konzervativní strany Boris Johnson, který již vyrazil na kampaň po severoanglických městech.


Nigel Farage na druhé koleji

Oba oficiální tábory mají výhodu, že mohou utratit až sedm milionů liber. Ostatní skupiny mají strop stanovaný na 700 tisíc liber. Zklamaná byla skupina „Grassroots Out“, jejíž součástí je iniciativa „Leave.eu“, v níž se angažuje Nigel Farage, předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a europoslanec.

UKIP se může kampaně účastnit jako politická strana. Na propagaci svého postoje před referendem mohou politická uskupení použít částku stanovenou na základě jejich výsledků v posledních parlamentních volbách. Konzervativní strana může utratit až 7 milionů liber, labouristé maximálně 5,5 milionů liber. Jejich lídr Jeremy Corbyn podporuje setrvání země v EU.

„Ukip je jedinou národní politickou stranou proti EU a s limitem na výdaje ve výši 4 milionů liber bude samozřejmě hrát v kampani hlavní roli. Vždycky jsem chtěl, aby se všichni, kteří jsou na straně pro vystoupení (Británie z EU) sjednotili a udělám maximum pro to, aby se to stalo“, uvedl podle listu Guardian Nigel Farage, který ale vůči Vote Leave vystupuje smířlivě.


Zdravotnický systém v kampani

Příznivci Brexitu chtějí zaujmout návrhem, že by přesunuli prostředky ušetřené vystoupením z EU do britské zdravotní služby (NHS). „Každý týden posíláme do Bruselu 350 milionů liber. Raději bych, kdybychom nad těmito penězi měli kontrolu, a pokud bych tuto kontrolu měla, tak bych je utratila za NHS,“ řekla Stuartová pro BBC.

Jenomže BBC si ověřila, že zmíněná částka není reálná. Stuartová částku nesnížila o britský rabat, tedy slevu, kterou má Británie při odvádění prostředků do rozpočtu EU. Po jeho započtení by nešlo o 350, ale 276 milionů liber týdně. Navíc z evropského rozpočtu přichází zpátky např. platby na rozvoj regionů nebo pro farmáře.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek