Po „brexitu“ by se Británie mohla rozpadnout, varují komentátoři


Euroskop, 8. 6. 2016

Průzkumy veřejného mínění v Británii naznačují, že setrvání země v Evropské unii podporují spíše obyvatelé Skotska a Severního Irska než Angličané a Velšané. Výsledek nadcházejícího referenda tak může být podle některých komentátorů v těchto částech Spojeného království rozdílný a zároveň pro zemi rozdělující. Ozývají se též hlasy varující před rozpadem Británie v případě takzvaného brexitu, tedy odchodu z osmadvacítky.

Irská noční můra

Severní Irsko je sice nejmenší z celků ostrovního státu, ale otázka možného odchodu z EU zde má velkou váhu. Severní Irsko je totiž jedinou částí země, která má s jiným státem EU společnou pozemní hranici. Mezi Irskem a Severním Irskem existují silné přeshraniční vazby – kulturní, ekonomické i politické.

Irský premiér Enda Kenny už ale varoval, že v případě odchodu Británie z evropského bloku by jeho země mohla opět zavést hraniční a celní kontroly mezi Irskem a Severním Irskem.

Irský ministr zahraničí Charles Flanagan dokonce podle deníku The Irish Times prohlásil, že to by byla „noční můra nepředstavitelných rozměrů“. Jiný irský politik zase upozornil na to, že unie dosáhla bodu, kdy je těžké oddělit politiku od ekonomiky.

Politickou dimenzí brexitu jsou pak obavy z opětovného rozhoření ́severoirského konfliktu, který ukončila dohoda z roku 1998, jejímž předpokladem bylo členství Británie i Irska v unii.

Pokud jde o severoirskou ekonomiku, ta je na vývozu do EU silně závislá. Na export do unie jde 55 procent místní produkce, většina z toho míří do Irska. Podle jedné z nedávných studií by Severní Irsko přišlo odchodem z EU o jednu miliardu eur (asi 27 miliard korun) ročně a HDP by poklesl o tři procenta.


Bude se opakovat referendum o nezávislosti Skotska?

Skotští nacionalisté zase budou v případě brexitu pravděpodobně požadovat další referendum o nezávislosti Skotska. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová už to dala jasně najevo s tím, že předchozí referendum, v němž Skotové odhlasovali setrvání ve Spojeném království, bylo založeno na předpokladu, že Británie je součástí EU.

Pokud by ale země unii opustila, skotští nacionalisté by referendum patrně vyhráli. Skotové by si totiž podle britského tisku jistě raději vybrali stabilitu v rámci EU před nejistotou plynoucí ze svazku s osamocenou Británií.


Wales by ztratil 20 tisíc pracovních míst

Labouristický šéf kampaně za setrvání Británie v EU Alan Johnson nedávno varoval před tím, že nezávislost bude po brexitu požadovat i Wales. Velšská nacionalistická strana Plaid Cymru to ale odmítla. „Vyzvali jsme jen k tomu, aby byly zveřejněny zvlášť výsledky pro všechny čtyři národy (Spojeného království). Nemyslíme si, že by Británie měla z EU odejít, ledaže by se na tom všechny čtyři národy shodly,“ řekla mluvčí Plaid Cymru deníku Daily Mail.

Podle britského ministra financí George Osbornea by nicméně brexit znamenal pro Wales ztrátu více než 20.000 pracovních míst do dvou let, z celkového počtu půl milionu v celé Británii. Iain Duncan Smith, konzervativní vůdce kampaně za odchod Vote Leave, řekl, že Osborne straší Brity neférovými a zkreslenými údaji.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek