Britové rozhodují, zda zůstanou v Evropské unii


Euroskop, čtk, 23. 6. 2016

Britové dnes v referendu rozhodnou, zda zůstanou členy Evropské unie. Ostrá, často bouřlivá a trpká kampaň odrážela význam hlasování, jež hluboce ovlivní Británii i celou Evropu. Stoupenci takzvaného brexitu, tedy odchodu země z EU, odmítají varování řady ekonomů a obchodníků, že takový krok poškodí hospodářství země, včetně finančního střediska City. Zastánci členství prohlašují, že přes veškeré nedostatky je Evropská unie nejlepším prostředkem, jak hájit britské zájmy.

Hlavními tématy kampaně byly ekonomické důsledky případného opuštění evropského bloku a velká imigrace, která podle kritiků ohrožuje některé pracovní příležitosti pro Brity, zatěžuje veřejné služby a zdražuje bydlení.

Na kampaň vrhla stín vražda labouristické poslankyně Jo Coxové, která byla pro členství v unii. Sociologické ankety nenaznačují, zda její smrt může výsledek hlasování ovlivnit.

Výsledek může rozhodnout účast

Průzkumy, které prošly v posledních týdnech řadou výkyvů, byly v posledních dnech víceméně vyrovnané a prakticky nikdo se neodvažuje tipovat výsledek. Jasné je, že referendum rozhodnou dosud váhaví voliči a také účast – zejména mladých lidí, kteří jsou sice pro EU, ale kteří také chodí méně k volbám.

Členství v unii podporují všechny velké britské strany, velké firmy, City, mezinárodní instituce i zahraniční spojenci Británie. Zastáncům brexitu se však podařilo vést účinnou kampaň, protože možnost opuštění unie rozděluje zemi nejen zeměpisně, ale i napříč stranami. V Anglii jsou pro brexit zejména starší voliči, lidé na venkově a v menších městech, proti je mladší generace a obyvatelé velkých a univerzitních měst. Ve Skotsku a v Severním Irsku brexit odmítají obyvatelé měst i venkova.

Pokud zvítězí odpůrci unijního členství, bude to mít dopady na celou EU, která kvůli krizi v eurozóně a problémům s migrací prochází těžkým obdobím i bez brexitu. Obavy vyvolává zejména riziko, že britského příkladu by chtěly následovat strany v dalších zemích a že by se unie mohla začít rozkládat.

První výsledky budou v půl druhé ráno

Více než 41.000 volebních místností bude dnes otevřeno od 08:00 do 23:00 SELČ. Tentokrát nejsou připraveny průzkumy mezi voliči, kteří odhlasovali, a bude se tedy čekat na postupné vyhlašování výsledků z 382 volebních středisek. První by se měly objevit v pátek asi v 01:30 SELČ a jasno by mělo být o tři či čtyři hodiny později.

Nejnovější průzkumy před čtvrtečním referendem budoucnosti Británie v Evropské unii ukazují na velice těsný souboj. Agentury Opinium a TNS mírně favorizují odpůrce EU, za kterými zastánci svazku s Bruselem zaostávají podle Opinium o jeden procentní bod, v případě společnosti TNS pak o dva procentní body. Naopak agentura YouGov naznačuje s 51 procenty hlasů vítězství prounijního tábora, ten mírně upřednostňuje i ComRes.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek