Lídři EU čekají od Camerona jasnou vizi o příštích krocích


Marie Bydžovská, Euroskop, 28. 6. 2016

ŽIVĚ Z BRUSELU – Pracovní večeře na téma brexit v Bruselu začala. Britský premiér David Cameron bude lídrům EU vysvětlovat situaci po čtvrtečním referendu, ve kterém téměř 52 procent Britů odhlasovalo odchod z Evropské unie. Unijní lídři po něm chtějí jasnou vizi, jaké budou další kroky Londýna v příštích týdnech a měsících.

Před večeří evropští lídři jednali mimo jiné s generálním tajemníkm NATO Jensem Stoltenbergem. Ten zdůraznil, že po rozhodnutí britských voličů o odchodu z EU se pozice Británie v NATO nijak nemění. Britové jsou z evropských členů aliance vojensky nejsilnější a jsou také mezi nimi zemí s nejvyššími obrannými výdaji.

Cameron má na dnešním jednání vysvětlovat, proč zastánci další britské účasti v nynější osmadvacítce ve všelidovém hlasování prohráli, a měl by nastínit i další plány britské vlády. Pro nynějšího premiéra jde pravděpodobně o poslední summit EU, kterého se účastní.

Lucemburský premiér Xavier Bettel při příjezdu řekl, že unie potřebuje od Camerona jasné prohlášení, co se bude dít v příštích týdnech a měsících. „On nám musí něco říct, ne my jemu,“ uvedla na adresu britského premiéra litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová.

Většina EU trvá na jednání s Brity až po aktivaci článku 50

Zástupci zbývající sedmadvacítky i představitelé unijních institucí hovoří téměř jedním hlasem o tom, že Británie musí nejprve aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy, který spouští proceduru odchodu z EU. A teprve poté bude možné s Londýnem o vystoupení z unie jednat. Naopak Britové by si ale představovali, že nejprve začnou jednat a teprve poté by přišla řada na článek 50.

Cameron chce, aby jednání o brexitu vedl až jeho nástupce, který by se vlády mohl ujmout v říjnu.

Visegrád chce chránit zájmy svých občanů v Británii

Země visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polska a Maďarsko) si přejí, aby výsledkem nadcházejících vyjednávání o vystoupení Británie z EU nebylo horší postavení občanů a podniků EU než britských občanů a jejich společností. Podle V4 je třeba vytvořit skutečně důvěryhodnou unii.

Sobotka chce Camerona požádat, aby dozvuky referenda nevedly ke vzniku atmosféry netolerance v britské společnosti vůči lidem například z Česka, Polska či Slovenska. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes nárůst xenofobního chování v Británii kritizoval.

Juncker zakázal pracovníkům Komise předběžná jednání

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že zakázal pracovníkům komise předběžná či zákulisní jednání s Brity do chvíle, než Londýn formálně oznámí svůj záměr odejít. Na takové oznámení je třeba vyčkat i podle předsedy europarlamentu Martina Schulze.

Již dopoledne jednal o brexitu také Evropský parlament, který následně přijal nezávaznou rezoluci vyzývající Británii k rychlému zahájení jednání o odchodu z unie. „V parlamentu jsem cítil smutek, mnozí poslanci opravdu litují toho, co se stalo,“ uvedl Schulz.

Pokud jde o oficiální spuštění procedury britského odchodu z EU, „pochopili jsme, že britská vláda potřebuje několik týdnů, aby analyzovala, co se stalo,“ uvedl Schulz. Varoval ale, že dlouhé čekání bude znamenat prodlužování nejistoty. Na dotaz, zda je možné ještě brexit zvrátit, odvětil, že tato otázka je v rukou Londýna, nikoli Bruselu.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek