Sobotka: EU čekají ještě dlouhá jednání o brexitu


Euroskop, 28. 6. 2016

ŽIVĚ Z BRUSELU – Členské státy Evropské unie se shodly, že jednat s Británií je možné teprve v okamžiku, kdy Londýn aktivuje článek 50 lisabonské smlouvy a oznámí, že vystupuje z EU. Po skončení dnešního jednání o brexitu to v Bruselu uvedl český premiér Bohuslav Sobotka. Většina členských zemí včetně ČR pokládá za rozumné, aby aktivaci článku 50 oznámil nový britský premiér, jakmile přijede do Bruselu.

Podle českého premiéra z debaty, která se uskutečnila během večeře, vyplynulo, že EU a Británii čekají nepochybně dlouhá a obtížná jednání. Je rovněž zřejmé, že to nebude Cameron, kdo oficiálně zahájí proces odchodu země z nynější osmadvacítky. „Zdá se, že nový lídr konzervativní strany by mohl být znám na začátku září, a myslím, že většina členských zemí EU včetně ČR pokládá za rozumné, aby tento nový premiér, jakmile přijede do Bruselu, oznámil aktivaci článku 50,“ uvedl Sobotka.

Jak dodal, mezi referendem a tímto krokem by neměla uplynout dlouhá doba, EU si nicméně uvědomuje, že Londýn nyní potřebuje zejména stabilizovat situaci u sebe doma. „Potvrdilo se mi, že stabilizace vnitropolitické situace je důležitá zejména kvůli Britům, musí reagovat na hospodářské problémy, na vzestup separatismu zejména ve Skotsku a musí si také nejprve sami objasnit, co vlastně chtějí,“ vyjmenoval český premiér. Nový britský kabinet podle něj musí Britům jasně říci, jakým směrem chce jednání s EU vést.

Sobotka požádal Camerona, aby tlumil útoky proti imigrantům

Členské země usilují o to, aby byly do budoucna vztahy s Británií vyvážené, blízké a „aby nám ty vztahy umožnily ochránit práva pracovníků z EU v Británii“, uvedl Sobotka.

V Británii již během kampaně a poté následně po oznámení výsledku referenda přibylo nejrůznějších xenofobních útoků na přistěhovalce zejména ze střední a východní Evropy. Český premiér proto toto téma zmínil během dnešní debaty a vyzval Camerona, aby britská vláda zasáhla. „Jsem rád, že to David Cameron přislíbil a že se britská vláda bude snažit tlumit negativní projevy, které jsou teď velmi silně cítit,“ dodal.

Předseda Evropské rady Donald Tusk zhodnotil dnešní večerní diskusi předsedů států a vlád EU o britském referendu jako klidnou. Lídři ostatních zemí podle něj chápou, že Británie nyní potřebuje určitý čas, zároveň ale očekávají, že britská vláda své záměry ohledně dalšího postupu zformuluje co nejdříve.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek