Co se událo v Británii od referenda o Brexitu?


Euroskop, 12. 7. 2016

Výběr hlavních událostí po britském referendu, ve kterém voliči rozhodli o odchodu Británie z Evropské unie.

24. června

– Byly oznámeny výsledky britského referenda o vystoupení či setrvání v EU, podle kterých zvítězili odpůrci členství poměrem hlasů 51,9 ku 48,1 procenta. Volební účast činila 72,2 procenta.

– Premiér David Cameron reagoval na výsledky referenda oznámením, že na podzim odstoupí. Řekl také, že vyjednávání o odchodu z EU by měl s Bruselem vést až jeho nástupce. Představitelé EU ale Camerona vyzvali, aby rozhovory o odchodu Británie z unie zahájil co nejdříve.

– Skotští představitelé dali najevo, že budou usilovat o nové referendum o nezávislosti na Británii, které by jim umožnilo opětovné přistoupení k EU. Ze Severního Irska se začaly ozývat hlasy volající po sjednocení s Irskou republikou.

Volební lístky

25. června

– Britové začali podepisovat internetovou petici, vyzývající k uspořádání nového referenda o členství v EU. Poukazovali na účast a těsný výsledek. Petici, kterou podepsalo 4,1 milionu lidí, vláda 9. července odmítla.

26. června

– Britský ministr zahraničí Philip Hammond řekl, že Londýn nic nenutí k tomu, aby okamžitě aktivoval článek 50 unijní smlouvy, který se týká vystoupení z Evropské unie.

27. června

– Úřad britského premiéra oznámil, že Cameron považuje aktivaci článku 50 unijní smlouvy za suverénní rozhodnutí. Podle úřadu Británie až do svého odchodu zůstává členem EU.

– Stranický výbor konzervativců oznámil, že nový britský premiér a šéf vládních konzervativců má být vybrán do 2. září.

– Cameron v Dolní sněmovně poprvé po referendu odpovídal na otázky poslanců. Parlament by se podle něho neměl snažit měnit vůli lidu, i když s ní značná část poslanců včetně jeho samotného nesouhlasí. Snažil se také uklidnit obavy Skotů, kteří nesouhlasí s vystoupením z EU. Podle Camerona se do příprav vyjednávání plně zapojí regionální vlády Skotska, Walesu i Severního Irska.

28. června

– Do Bruselu se sjeli lídři EU na summit věnovaný vystoupení Británie z EU. Šéfové států a vlád zemí unie řekli Davidu Cameronovi, pro kterého to byl pravděpodobně poslední summit EU, že členské země EU chápou, že Londýn po referendu potřebuje určitý čas, záměry britské vlády ale chtějí znát co nejdříve.

Boris Johnson, nejvýraznější tvář kampaně za brexit, překvapil oznámením, že nebude usilovat o post premiéra. Zdroj: čtk

29. června

– Lídři zemí EU poprvé bez účasti britského zástupce jednali nejen o reakci brexit, ale také o budoucnosti evropského projektu. Do Londýna vzkázali, že pokud bude chtít Británie po vystoupení přístup na společný unijní trh, bude muset akceptovat všechny podmínky s tím spojené, včetně volného pohybu osob. Shodli se také na tom, že EU se musí změnit, nyní však není potřeba uvažovat o změnách základních unijních smluv.

– Premiér Cameron v parlamentu řekl, že udržení celistvosti království je po referendu nejvyšším zájmem země. Šéfka skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová přitom po setkání s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem prohlásila, že Skotsko je odhodláno zůstat součástí evropského společenství.

30. června

– Bývalý londýnský starosta a jeden z nejhlasitějších zastánců odchodu z EU Boris Johnson se překvapivě rozhodl neucházet se o úřad premiéra. Zájem o post šéfa konzervativců (a tedy také o premiérské křeslo) ohlásila pětice politiků.

4. července

– Předseda protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage oznámil rezignaci na funkci v čele strany. Dosáhl prý totiž svého životního cíle, odchodu Británie z Evropské unie.

Theresa Mayová
Po odstoupení Andrey Leadsomové zůstala Theresa Mayová jedinou kandidátkou na vedení Konzervativní strany. Zdroj: čtk

5. července

– V prvním kole hlasování mezi poslanci Konzervativní strany získala nejvíce hlasů ministryně vnitra Theresa Mayová. S ní postoupili i náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová a ministr spravedlnosti Michael Gove.

7. července

– Konzervativní poslanci z kandidátky vyřadili ministra spravedlnosti Govea, zůstaly jen Mayová a Leadsomová.

11. července

– Andrea Leadsomová stáhla kandidaturu na předsedkyni konzervativců, novou šéfkou strany – a tedy i premiérkou – se nejspíš bez boje stane Mayová. Její postavení ovšem ještě musí potvrdit vedení strany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek