Zkušený britský velvyslanec při EU nečekaně rezignoval


Marie Bydžovská, Euroskop, čtk, 4. 1. 2017

Britský velvyslanec při Evropské unii Ivan Rogers dal v úterý nečekaně svou funkci k dispozici. Britská vláda v tiskovém prohlášení uvedla, že Rogersův dřívější odchod, než jaký byl původně plánován, umožní jmenovat nástupce ještě před formálním začátkem vyjednávání mezi Bruselem a Londýnem o odchodu Británie z evropského bloku. Rogers důvod odchodu neoznámil, britská média nicméně upozorňují na neshody mezi ním a některými členy kabinetu premiérky Theresy Mayové.

Rogers ve funkci působil od roku 2013 a odejít měl podle britské vlády letos v říjnu. Post opustí v nadcházejících týdnech, jeho nástupce bude oznámen brzy, uvedla britská vláda v prohlášení. Rogers byl jedním z předních poradců někdejšího premiéra Davida Camerona v době, kdy předseda vlády před červnovým referendem o EU vyjednával s Bruselem o úpravě postavení Británie v rámci osmadvacítky. S přípravami na takzvaný brexit radil i současné premiérce Mayové.

Ivan Rogers
Ivan Rogers byl blízký spolupracovník expremiéra Davida Camerona. Doprovázel ho i na důležitém summitu v únoru 2016, na kterém předseda vlády jednal o reformních požadavcích Velké Británie. zdroj: čtk

Rogersova varování

List Financial Times připomněl, že ačkoli Rogerse spojují s Mayovou dlouholeté pracovní vazby, v posledních měsících se jeho vztahy s některými členy premiérčina kabinetu zhoršily. Neshody vyvrcholily v prosinci, kdy do médií unikla informace, že Rogers Mayovou varoval, že dojednání obchodní dohody mezi Evropskou unií a Londýnem může trvat i deset let. Osud ujednání je podle něj navíc nejistý, protože ho nakonec mohou zablokovat parlamenty unijních zemí.

Ačkoli tento Rogersův názor byl už několik týdnů starý, kvůli zveřejnění vyvolal kritiku za přílišný pesimismus v některých britských médiích, které odchod z unie podporují. Význam své rezignace Rogers podle informací listu Financial Times před svými spolupracovníky zlehčoval.

Podle serveru Politico.eu je Rogersova rezignace dobrou zprávou pro příznivce tzv. tvrdého brexitu, tedy úplného rozvázání vztahů s EU, a špatnou zprávou pro všechny ostatní. Ředitel think tanku Centre for European Reform Charles Grant se vyjádřil, že kvůli odchodu zkušeného diplomata se „dobrá dohoda o brexitu stala méně pravděpodobnou“. Rogerse označil za „jednoho z mála lidí ze špičky (britské exekutivy), kdo rozumí EU“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek