EU vydala index regionální konkurenceschopnosti 2016


Evropská komise, 28. 2. 2017

Evropská komise v pondělí zveřejnila již třetí edici indexu regionální konkurenceschopnosti pro 263 regionů EU – studii poskytující regionům užitečný přehled, který může zlepšit jejich hospodářskou výkonnost. Konkurenceschopnost východních regionů EU včetně těch českých zůstala od roku 2013 na podobné úrovni, hnací silou jsou stále hlavní města.

Index regionální konkurenceschopnosti umožňuje regionům monitorovat a hodnotit svůj rozvoj ve srovnání s jinými regiony, od roku 2010 je zveřejňován každé tři roky. Regionální konkurenceschopností se rozumí schopnost regionu nabízet firmám a obyvatelům atraktivní a udržitelné prostředí pro život a práci.

Novinkou edice 2016 je interaktivní internetový nástroj, který umožňuje podrobnější analýzu a srovnání jednotlivých regionů, a to buď vůči regionům s podobným HDP na osobu, nebo vůči všem regionům EU.

Regiony mají přehled o svých silných i slabých stránkách

Uživatelé budou moct snadněji zjistit, jak si jejich region stojí v oblasti inovací, veřejné správy, dopravy, digitální infrastruktury, zdravotnictví nebo lidského kapitálu. Nástroj také pomůže regionům určit jejich silné a slabé stránky a stanovit, kam by měly přednostně směřovat jejich investice.

„Tento index je cenný nástroj pro lepší tvorbu politik. Podporuje úsilí, které Komise vyvíjí v podobě investování prostředků z politiky soudržnosti, pokud jde o posílení strukturálních reforem a kapacit pro inovace v regionech EU,“ uvedla komisařka pro regionální politiku Corina Crețuová. „ Jelikož je každý region jedinečný, poskytujeme jim podporu šitou na míru, aby se zlepšilo jejich postavení a mohly těžit ze svých silných stránek a předností.“

Index regionální konkurenceschopnosti 2016

Srovnání konkurenceschopnosti jednotlivých evropských regionů nově uumožňuje interaktivní internetový nástroj. Zdroj: Evropská komise.

Motorem zůstávají hlavní města a metropole

Výsledky z roku 2016 se zásadně neliší od výsledků z roku 2013. Hlavní hnací silou konkurenceschopnosti zůstávají silné oblasti hlavních měst a metropolitní oblasti. Ve většině zemí severozápadní Evropy je vidět efekt přelévání, v regionech na východě a jihu EU je mnohem méně znatelný.

V porovnání s předchozími dvěma studiemi z let 2010 a 2013 zlepšily své postavení Malta a několik regionů ve Francii, Německu, Švédsku, Portugalsku a Spojeném království. Naopak Kypr a regiony v Řecku, Irsku a v nedávné době i v Nizozemsku si pohoršily. Ve východních regionech EU zůstala konkurenceschopnost převážně na stejné úrovni.

Studie zohledňuje stav infrastruktury, vzdělání či inovace

Index regionální konkurenceschopnosti je složen z 11 pilířů, které popisují různé aspekty konkurenceschopnosti. Ty jsou rozděleny do tří skupin – základní, efektivita a inovace. Do „základní“ skupiny patří pět pilířů, které jsou základními hnacími prvky všech typů ekonomik – instituce, makroekonomická stabilita, infrastruktura, zdravotnictví a základní vzdělávání.

Ve skupině „efektivita“ figurují tři faktory související s kvalifikovanější pracovní silou a efektivnějším pracovním trhem – vyšší vzdělávání, odborná příprava a celoživotní učení, efektivita pracovního trhu a velikost trhu. Skupina „inovace“ se soustředí na pilíře nejrozvinutější vývojové etapy regionální ekonomiky – technologickou připravenost, sofistikovanost podnikání a inovace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek