Klíčovým volbám v Severním Irsku dominuje otázka brexitu


Euroskop, čtk, 1. 3. 2017

Obyvatelé Severního Irska půjdou ve čtvrtek po pouhých deseti měsících znovu k urnám. Předčasné parlamentní volby v této části Spojeného království jsou důsledkem lednového rozpadu společné vlády unionistů a republikánů, systému zakotveného před téměř 20 lety v mírové dohodě, jež ukončila dlouholetý konflikt v zemi. Čtvrteční volby vnímají mnozí jako hlasování o dalším směřování Severního Irska s ohledem na nadcházející vystoupení Británie z Evropské unie. Političtí komentátoři označují nadcházející hlasování za nejdůležitější od roku 1998.

Roztržku mezi Demokratickou unionistickou stranou (DUP) a separatistickou republikánskou stranou Sinn Féin vyvolal skandál kolem programu obnovitelných energií, který premiérka Arlene Fosterová z DUP zavedla v roce 2012, když byla ministryní.

Program měl prostřednictvím štědrých subvencí přimět podniky, aby přešly z tuhých paliv na ekologicky šetrnější alternativy. Podle BBC se ale ukázalo, že na dotace nebyly stanoveny žádné stropy a program tak nejspíš bude stát daňové poplatníky o stovky milionů liber více, než se předpokládalo.

Vládní krizi přiživil spor o sňatky homosexuálů a statut irštiny

Vládní krize, k níž přispěly také spory o to, zda povolit sňatky osob stejného pohlaví nebo zavést irštinu jako úřední jazyk na úrovni angličtiny, vyvrcholila odstoupením místopředsedy vlády Martina McGuinnesse ze Sinn Féin.

Strana odmítla jmenovat jeho nástupce a britský ministr pro Severní Irsko James Brokenshire neměl vzhledem k dohodě o sdílení moci mezi unionisty a republikány jinou možnost než vyhlásit předčasné volby.

Kampaň ovládl brexit a otázka hranic s Irskem

Předvolební kampaň ovládla především otázka brexitu. Zatímco DUP jej podporuje, Sinn Féin nikoli. Jeho důsledkem by totiž patrně bylo znovuzavedení hranice mezi Severním Irskem a členem unie Irskem. Zrušení hraničních kontrol zhruba před deseti lety bylo přitom podle francouzského listu Le Monde jedním z nejvýraznějších symbolů dosaženého míru.

Irští nacionalisté se nyní obávají opětovného zavedení hraničních kontrol. Unionisté zase varují před novými tlaky na sjednocení Irska, pokud by většinu v parlamentu získali zástupci Sinn Féin, jak předpovídají někteří pozorovatelé.

Hlavním tématem kampaně před volbami v Severním Irsku je brexit

Hlavním tématem kampaně před volbami v Severním Irsku se stal brexit, který patrně znovu zavede hranici mezi Severním Irskem a členskou zemí EU Irskem. Otázka brexitu tak opět vyvolává v zemi napětí. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise.


Nejsilnější strany musí vyřešit vzájemné spory

Právě Sinn Féin a DUP podle analytiků nejspíš opět vzejdou z voleb jako nejsilnější strany. Martin McGuinness již ale oznámil, že ze zdravotních důvodů nebude usilovat o znovuzvolení, a stranu do voleb vede ministryně zdravotnictví Michelle O’Neillová.

Sinn Féin také opakovaně zdůraznila, že si nepřeje návrat ke stavu před volbami, tedy že ve vládě společně s DUP neusedne bez dohody o těch nejpalčivějších otázkách, jako je skandál kolem dotací na zelené energie nebo irština.

Hrozí další volby nebo návrat pravomocí do Londýna

Analytici proto očekávají, že jednání o vytvoření kabinetu budou složitá. Vítězové voleb na ně přitom budou mít jen tři týdny. V případě neúspěchu by mohly následovat další volby nebo návrat svěřených pravomocí do Londýna.

Očekává se, že k urnám dorazí asi 700.000 voličů, kteří rozhodnou o obsazení 90 křesel ve sněmovně. Předvídat výsledky je podle britského tisku nicméně těžké vzhledem ke specifickému volebnímu systému.

Povolební pat by oslabil pozici země při jednání o brexitu

Ačkoli nikdo nepředpokládá, že by se do Severního Irska vrátilo násilí, které si ve třech desetiletích před takzvanou Velkopáteční mírovou dohodou z roku 1998 vyžádalo životy více než 3600 lidí, podle pozorovatelů hrozí po volbách ochromení činnosti vlády.

To by podle agentury Reuters mohlo vést k oslabení hlasu Severního Irska při vyjednáváních o odchodu Británie z EU, která rozhodnou o politické i ekonomické budoucnosti provincie.

Kampaň je vyhrocená, ale voliči už jsou unavení

I přes výzvy Londýna i Dublinu k umírněnosti byla kampaň před volbami zvlášť vyhrocená a plná urážek. Mnoho voličů už je ale podle Reuters unaveno politickým hašteřením a ve čtvrtek plánuje zůstat doma. Volební účast v Severním Irsku byla v posledních čtyřech volbách nejnižší ze všech regionů Spojeného království.

„Je to jen banda starých lidí mimo realitu, která žije v minulosti a bojuje s problémy, které už neexistují,“ řekl Reuters devětadvacetiletý Samuel Hamilton, který pracuje jako kontrolor v restauraci s rychlým občerstvením. Jít volit se nechystá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek