Země neplní své sliby ohledně migrantů, Komise chce tresty


Euroskop, čtk, Evropská komise, 2. 3. 2017

Evropská komise dnes opět vyzvala členské státy Evropské unie, aby urychlily tempo přesunu migrantů, a pomohly tak snížit tlak u hranice EU. Své sliby zatím naplnilo pouze několik z nich. Komise pohrozila, že je připravena usilovat o potrestání zemí, které odmítají přijmout migranty, kteří jsou teď v Itálii a Řecku. V dokumentu pro nadcházející summit EU komise současně vyzvala ke zpřísnění národních zákonů a postupů proti migrantům bez nároku na azyl.

V září 2015 se ostatní členské země zavázaly, že si v příštích dvou letech rozdělí až 160.000 migrantů, kteří se dostali z Afriky a Blízkého východu přes Středozemní moře do Řecka a do Itálie. Zatím se to ale podařilo jen asi u 13.500 žadatelů o azyl.

Maďarsko, Rakousko a Polsko účast na tomto plánu odmítají, zatímco jiné země jako Česká republika, Slovensko, Bulharsko a Chorvatsko se zapojují jen velmi omezeně, podotýká komise.

Členské státy musí projevit solidaritu

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans v této souvislosti zdůraznil zásadu solidarity a spravedlivého sdílení odpovědnosti, kterou jsou vázány všechny členské státy. Podle komisaře pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitrise Avramopoulose jsou všechna opatření k řešení migrace „vzájemně provázána a při jejich provádění si členské státy nemohou vybírat.”

Komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos

Komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos zdůraznil, že členské státy si nemohou z evropských opatření k řešení migrace vybírat pouze ta, která se jim líbí. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise.

EU přitvrdí při vracení migrantů

V otázce tvrdšího postupu vůči migrantům bez nároku na azyl komise především volá po zavedení opatření, která by urychlila vracení těchto běženců do země původu. Navrhuje urychlit vyřizování žádostí o azyl a deportace, zavírat do zvláštních středisek pak hodlá osoby, u kterých hrozí útěk na jiné místo Evropy, v úmyslu má také rychlé uzavření smluv o vracení migrantů s Nigérií, Tuniskem a dalšími státy.

„Je naší povinností jasně říci migrantům, našim partnerům ve třetích zemích (mimo EU) a našim občanům, že pokud někteří lidé potřebují pomoc, tak my jim pomůžeme. Jinak ale musejí odjet zpět domů,“ zdůraznil Timmermans.

Pohraniční stráži stále chybí vybavení i personál

Komise také členské státy vyzývá, aby do konce měsíce splnily závazek poskytnout chybějící personál a vybavení pro Evropskou agenturu pro pohraniční a pobřežní stráž. Prohlášení EU a Turecka i po roce svého trvání pomáhá držet nelegální přechody hranic pod kontrolou, nicméně počet nově příchozích stále překračuje počet návratů, uvedla komise.

„Věrohodnost našich činů uvnitř unie, na našich hranicích a k řešení přistěhovalectví je nezbytná pro budování vzájemné důvěry a možnost jednat kolektivně, když některý z členských států čelí většímu tlaku přistěhovalců. Stejně tak čím účinněji budeme pracovat s partnery ze třetích zemí na řešení příčin migračních vln, tím lépe se bude řešit přistěhovalectví zde v EU,“ uvedl předseda komise Jean-Claude Juncker v dopise předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek