Eurobarometr: Podpora členství v EU se vrací na úroveň před krizí


Euroskop, Evropský parlament, 3. 5. 2017

Evropský parlament ve čtvrtek 27. března zveřejnil nejnovější výsledky pravidelného průzkumu Eurobarometr, který vyhodnocuje postoje občanů členských zemí osmadvacítky k aktuálním evropským otázkám i k EU jako takové. Výsledky odhalily, že občané hodnotí Unii optimističtěji a podporují užší spolupráci mezi členskými zeměmi. Ačkoli společnému postupu jsou většinově nakloněni i Češi, pozitivně jich členství v EU vnímá pouze třetina z nich.

Celkově ve všech členských státech vnímá EU pozitivně 57 % Evropanů. Tato hodnota se velice přibližuje předkrizové úrovni z roku 2007, kdy na stejnou otázku odpovědělo kladně 58 % respondentů. Oproti září minulého roku je to pak posun o čtyři procentní body. V České republice se kladně vyjádřilo 33 % dotázaných, což je nejnižší hodnota v rámci EU.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani ohodnotil výsledky průzkumu následovně: „Výsledky (…) jsou od počátku krize v roce 2007 velmi povzbudivé. Evropští občané očekávají, že Unie jednotně zareaguje na jejich obavy z nedávných mezinárodních otřesů, které způsobily, že svět je nejistý a nebezpečnější. Je na nás, na politických lídrech, přesvědčit občany naší každodenní prací a našimi rozhodnutími, že Unie může chránit i zlepšit jejich život“.

Evropané chtějí, aby EU řešila aktuální problémy

Velmi výrazně se respondenti vyslovili pro společnou evropskou reakci vůči rostoucí nestabilitě v arabském světě, vlivu Ruska a Číny, brexitu a zvolení Donalda Trumpa: 76 % z nich preferuje společný postup před národními opatřeními. Nakloněni jednotné akci jsou i Češi – podporuj ho přibližně 60 % z nich.

Respondenti též jasně volají po tom, aby EU věnovala větší pozornost současným problémům, jaké představují boj proti terorismu (80 %), nezaměstnanost (78 %), ochrana životního prostředí (75 %) a boj proti daňovým podvodům (74 %).

Více Evropanů vnímá, že jejich hlas má váhu

Pozitivní trend je dle Eurobarometru možné pozorovat i v otázce snižování demokratického deficitu – jak na unijní, tak i na národní úrovni. 43 % Evropanů, tedy o 6 procent více než loni, je přesvědčena, že jejich hlas má na úrovni EU váhu. Na stejnou otázku v případě národní úrovně pozitivně zareagovalo šest z deseti dotázaných, což oproti roku 2016 představuje posun o celých deset procentních bodů. Naopak jako přetrvávající problém je Evropany vnímána nerovnost mezi sociálními třídami, kterou většina považuje za značnou.

Ohledně výsledků průzkumu v České republice stojí za zmínku fakt, že nadpoloviční většina Čechů by neměla problém s vícerychlostním průběhem evropské integrace. Co se týče znalostí o EU, umístili se tuzemští voliči lehce nad průměrem osmadvacítky.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek