Prezident Macron zamířil na první návštěvu do Berlína


Tereza Chlebounová, Euroskop, 15. 5. 2017

První zahraniční cesta nově zvoleného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vede do Berlína, kde jej dnes odpoledne přijme kancléřka Angela Merkelová. Tématem má být francouzsko-německé spojenectví, evropská spolupráce či fungování eurozóny. K Macronovým plánům na reformu EU se Německo staví opatrně, jejich budoucnost se ale bude řešit až po německých podzimních parlamentních volbách.

První zahraniční cesta Emmanuela Macrona směřuje do Berlína, stejně jako tomu bylo v případě jeho předchůdce Françoise Hollanda v roce 2012. Francouzský deník Le Monde však poznamenal, že dnešní návštěva se odehrává v daleko lepší atmosféře, protože tentokrát zvítězil kandidát, kterého Merkelová podporovala.

Macron navštívil Berlín dvakrát už během předvolební kampaně a udržuje úzké vztahy s důležitými německými osobnostmi, například současným ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem, se kterým spolupracoval v době, kdy oba vykonávali funkci ministra hospodářství.

Podle deníku Le Monde očekává Macrona vřelé přijetí, zároveň se ale Berlín už dopředu obává, kolik ho budou stát ambiciózní plány nového prezidenta na reformování Evropské unie. Německo je také ostražité vůči všem projektům, které by mohly znamenat změny základních smluv.

Nejdřív je třeba reformovat Francii, potom eurozónu

Macron prosazuje vytvoření postu ministra financí a společného rozpočtu pro eurozónu, o kterých se hojně diskutovalo během finanční krize. V Německu ale panují obavy, že by země s méně přísnou fiskální disciplínou, kam spadá i Francie, společný rozpočet pouze využívaly k dalšímu utrácení.

Podle serveru Politico je nicméně pravděpodobné, že Macron během své první návštěvy Německa nebude v otázce reformy eurozóny příliš tlačit na pilu. V Macronově seznamu úkolů není eurozóna na prvním místě, přednostně se bude soustředit na posílení domácí ekonomiky a reformy pracovního trhu.

Nový prezident si uvědomuje, že je potřeba nejdříve řešit problémy Francie, aby získal důvěru kancléřky a podporu pro reformy EU. Otázku eurozóny tak pravděpodobně sice při setkání s Merkelovou otevře, podle serveru Politico ale nepřijíždí do Berlína s detailním plánem reforem.

Kontroverzní návrhy nebudou na pořadu dne

Poradci nového prezidenta se také snaží rozptýlit obavy Německa z možného prosazování zavedení společných evropských dluhopisů, takzvaných eurobondů, které jsou zde dlouhodobě nepopulární. Německá vláda se bojí, že u silně zadlužených států, které by si díky eurobondům mohly půjčovat za výhodnějších podmínek, povedou ke snížené motivaci vést stabilní rozpočtovou a hospodářskou politiku, zatímco pro Německo kvůli nim vzniknou další náklady.

Macron ale zatím zavedení eurobondů neprosazuje. „Díval jsem se do svého francouzsko-německého slovníku a ‚společný rozpočet‘ neznamená ‚eurobondy‘,“ řekl k tomu podle serveru Politico Macronův hlavní ekonomický poradce Jean Pisani-Ferry. Budoucnost monetární unie se podle něj bude řešit až po německých parlamentních volbách v září, do té doby by bylo vynášení podobných kontroverzních témat spíš na škodu.

Německo je otevřené Macronovým plánům

Merkelová minulý týden uvedla, že vyjde Macronovým plánům vstříc. Podporu pak Macron získal od německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který s ním souhlasil v tom, že eurozónu je možné posílit pouze dvěma způsoby – buď změnou zakládajících smluv, anebo pomocí pragmatických dohod mezi státy.

Schäuble podporuje přeměnu evropského záchranného fondu na evropský měnový fond po vzoru Mezinárodního měnového fondu. Je také přístupnější myšlence fiskálních transferů, kterou odráží například i evropský rozpočet či záchranné programy. S Macronem by tak mohli najít společnou řeč.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek