Země EU by měly podle komise využít růst k reformám a investicím


Euroskop, čtk, Evropská komise, 22. 5. 2017

Členské státy Evropské unie by měly aktuálního hospodářského růstu využít ke strukturálním reformám, investicím a konsolidaci státních rozpočtů. V pravidelném jarním balíčku doporučení pro posílení oživení ekonomik evropské osmadvacítky to dnes uvedla Evropská komise.

„EU roste – v roce 2018 bude tento pozitivní trend trvat šestým rokem. Oživení je ale nerovnoměrné a stále křehké. Na podporu růstu musíme využít veškeré dostupné nástroje,“ upozornil dnes na tiskové konferenci eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Evropské hospodářství se podle Komise zatím ukázalo být navzdory velkým výzvám odolné. Růst loni dosáhl v EU i eurozóně dvou procent. Zaměstnanost je na rekordně vysoké úrovni a nezaměstnanost je naopak nejnižší od roku 2009. Růst však nadále zatěžují problémy, jako je nízký růst produktivity a „dědictví“ krize včetně přetrvávajících nerovností a nejistoty.

Rozpočtový deficit se daří snižovat

Itálie, Portugalsko a Kypr se podle Komise nadále potýkají s nadměrnou ekonomickou nerovnováhou, pokud se ale tyto země budou držet navrhovaných doporučení, nevidí Evropská komise důvod přísněji proti nim zakročit.

Komise také doporučila ukončit postup proti Chorvatsku a Portugalsku kvůli příliš vysokým rozpočtovým deficitům. Pokud Evropská rada doporučení Komise vyslyší, budou vedena řízení kvůli rozpočtové odpovědnosti už jen vůči čtyřem členským státům. V roce 2011 jich přitom bylo 24.

V případě Itálie komise potvrdila, že fiskální opatření pro rok 2017, která dodatečně požadovala, byla provedena, a proto nejsou v tuto chvíli třeba žádné další kroky k dodržení dluhového kritéria.

Nejmenší pokrok zaznamenalo podnikatelské prostředí

Evropská komise ve své zprávě každé členské zemi nabídla pro letošní a příští rok konkrétní doporučení kroků ke zlepšení hospodářské situace. Jejich základem je výzva, aby země nynějšího oživení využily k posílení základních ukazatelů svých ekonomik a uskutečnily na evropské úrovni domluvené hospodářské a sociální priority. Často je zmiňováno posílení investic, reformy a odpovědné hospodaření s veřejnými penězi.

Od přijetí loňského souboru doporučení dosáhly členské státy největšího pokroku v oblastech fiskální politiky, správy fiskálních záležitostí a také u aktivních politik na trhu práce. Mezi oblasti, v nichž byl zaznamenán nejmenší pokrok, patří hospodářská soutěž v sektoru služeb a podnikatelské prostředí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek