Mayová: Konzervativci jako jediní dokáží zajistit brexit


Euroskop, čtk, 12. 6. 2017

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek řekla, že konzervativci jsou jedinou stranou schopnou vytvořit vládu, která je s to zajistit brexit, a to navzdory tomu, že nezískali ve čtvrtečních volbách parlamentní většinu. Mayová zopakovala, že je odhodlána dál vládnout a že brzy vytvoří nový vládní kabinet. Předseda Evropské rady Donald Tusk upozornil Mayovou, že při jednání o brexitu není času nazbyt.

Z celkem 650 míst v Dolní sněmovně jich konzervativci obsadí 318, labouristé 262, liberální demokraté 12, skotští nacionalisté 35 a zbylé menší strany 23. Konzervativci sice volby vyhráli, ale ztráta většiny v Dolní sněmovně je přinutila hledat spojence, které vidí v severoirských unionistech.

Mayová se rozhodla sestavit vládu navzdory tomu, že hned po oznámení odhadů po uzavření volebních místností čelila výzvám k rezignaci. Vyzval ji k ní třeba i předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn, kterého řada analytiků považuje za skutečného vítěze voleb.

„Jelikož jsme stranou, která získala nejvíce křesel a nejvíce hlasů, jsme jedinou stranou, která je schopna vytvořit vládu,“ uvedla podle agentury Reuters Mayová v prohlášení pro média. Podle ní její vláda představuje jistotu, že do vyjednávání s Bruselem o britském odchodu z Evropské unie lze jít s vypracovaným plánem.

Výsledky předčasných parlamentních voleb v Británii

Konzervativní straně se v předčasných volbách nepodařilo získat potřebnou většinu 326 z celkových 650 křesel v Dolní sněmovně. Mayové tak nevyšel její plán zajistit si pro jednání o brexitu silnější pozici, naopak ztratila 13 křesel. Zdroj dat: ČTK

Skotská národní strana i UKIP si pohoršily

Výsledek hlasování je nemilým překvapením nejen pro konzervativce, ale i pro Skotskou národní stranu (SNP), která oproti volbám v roce 2015 přišla o 19 křesel v parlamentu. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová to označila za zklamání a přiznala, že roli hrála i otázka referenda o nezávislosti. Hlasy na úkor nacionalistů totiž získaly strany, které chtějí zachovat jednotu Spojeného království. Mayová podle ní ale ve volbách přišla o veškerou autoritu a důvěryhodnost.

Předseda Liberálních demokratů Tim Farron, jehož strana si ziskem 12 křesel oproti roku 2015 o tři místa polepšila, v pátek vyzval, aby se další jednání o brexitu odložila. Předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Paul Nuttall rezignoval poté, co jeho protievropská strana neobdržela ve volbách ani jeden mandát.

Britská libra se v reakci na překvapivě slabý výsledek konzervativců propadla vůči dolaru až o 2,5 procenta na téměř dvouměsíční minimum. Později část ztrát smazala a krátce před polednem vykazovala pokles 1,7 procenta na 1,2727 USD. Investoři se obávají, že výsledek voleb vyvolá politický chaos a zkomplikuje jednání o britském odchodu z EU. Akcie předních britských podniků však posilují, protože pokles libry je příznivý pro jejich zahraniční aktivity.

Není jasné, kdy začnou jednání o brexitu

Předseda Evropské rady Donald Tusk v pátek upozornil Mayovou, že při jednání o brexitu není času nazbyt. Připustil, že po britských volbách není zřejmé, kdy tyto rozhovory začnou, jasný je podle něj ale termín jejich ukončení. Tusk zároveň varoval před tím, aby se strany rozešly bez dohody. Podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera je jeho tým připraven jednat o brexitu okamžitě. Juncker věří, že výsledky voleb nebudou jednání zdržovat.

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier uvedl, že rozhovory s Brity by měly začít ve chvíli, kdy bude Londýn připraven. Zástupce europarlamentu pro brexit Guy Verhofstadt označil volby za britský vlastní gól, který brexitové rozhovory zkomplikuje.

Výsledky voleb by mohly vést k měkčímu brexitu

Ztráta parlamentní většiny bude možná znamenat změkčení podmínek, se kterými ostrovní země jde do jednání. Kabinet Mayové dosud dával najevo, že je zastáncem takzvaného tvrdého brexitu, tedy rezolutního zpřetrhání vazeb s EU.

„Mayová si sice dojednala podporu Demokratické unionistické strany (DUP), která získala deset křesel. Jedním z volebních bodů kampaně této strany ale bylo, aby Severní Irsko mělo zajištěno specifické postavení v jednáních o brexitu, což příliš nekoresponduje s tvrdým brexitem,“ řekla ČTK politoložka Zuzana Kasáková z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity.

Změkčení postoje by podle ní bylo dobré, protože volby prokázaly, že voliči si nepřejí tak tvrdý brexit, jak Mayová navrhla. Naopak voliči dali najevo, že některé vazby na EU chtějí zachovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek