Evropané nejčastěji tráví dovolenou na Starém kontinentu


Petr Pospíšil, Euroskop, 14.7.2017

Devět z deseti nocí v hotelech a jiných ubytovacích zařízeních na území Evropské unie je podle evropského statistického úřadu Eurostat stráveno příslušníky jiných členských zemí EU. Unijní občané také sami nejčastěji cestují do jiných členských zemí Unie – konkrétně tak činí v průměru 85 % z nich. Jaké destinace se těší největší oblibě? Patří mezi ně vybrané regiony Španělska, Itálie a Francie.

Nejpopulárnější prázdninovou destinaci v rámci EU jednoznačně představují španělské Kanárské ostrovy, kde turisté v roce 2015 strávili celkem 94 milionů nocí. Oblíbené jsou i další španělské regiony – Katalonie, Baleárské ostrovy a Andalusie – všechny se nachází v pomyslné desítce nejnavštěnovanějších prázdninových destinací v Unii.

V „Top 10″ se dále umístily i tři francouzské regiony (tzv. „departmenty“) – Ile-de-France (hlavní město Paříž a bezprostřední okolí), Provence-Alpes-Cote-d-Azur, Rhone-Alpes. Mezi deseti nejoblíbenějšími oblastmi nechybí ani mezi Čechy velice oblíbená chorvatská Jadranská riviéra, italský region Veneto a britská metropole Londýn.

Pohled na statistiku třiceti nejoblíbenějších destinací nabízí následující závěry. Španělsko, Francie a Itálie jsou zastoupeny shodně šesti lokalitami. Kvartetem regionů je reprezentováno Německo, dvojicí zástupců disponuje Řecko a Rakousko a třicítku nejnavštěvovanějších míst doplňuje jeden představitel Irska, Chorvatska, Nizozemí a Velké Británie.

30 nejnavštěvovanějších turistických regionů v EU
Graf zobrazující třicet nejnavštěvovanějších turistických destinací uvnitř EU (údaje z roku 2015; v milionech nocí strávených turisty z členských zemí EU i třetích zemí). Zdroj: Eurostat

Do zemí mimo EU nejčastěji za účelem své dovolené míří obyvatelé Velké Británie a Estonska. Následují Belgie, Chorvatsko, Litva, Rakousko a Lucembursko – ze všech těchto zemí míří na dovolenou za hranice EU více než každý pátý turista. Na opačném pólu této statistiky evidujeme Rumunsko, Řecko, Českou republiku, Portugalsko, Francii, Bulharsko, Španělsko, Polsko a Slovensko – země, z nichž méně než každý desátý turista vycestoval do třetích zemí.

Nejnavštěvovanější turistické destinace mimo EU
Tabulka uvádějící nejnavštěvovanější mimounijní turistické destinace z pohledu jednotlivých členských zemí Unie (údaje z roku 2015; v milionech strávených nocí). Zdroj: Eurostat

Na území Unie tráví svoji dovolenou v průměru 85 % turistů z členských zemí EU. Mezi zbývajícími 15 %, které se mimo EU za svojí dovolenou vypraví, dominují následující destinace: Spojené státy americké, Turecko (které je nejnavštěvovanější třetí zemí mezi Čechy) a Maroko.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek