Země V4 jednaly o kvalitě potravin, migraci i přesunu agentur


Euroskop, čtk, 20. 7. 2017

Slovenský premiér Robert Fico bude příští týden jednat o dvojí kvalitě potravin a dalšího zboží s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Fico to řekl po středečním setkání předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky (V4) v Budapešti. Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska na jednání přijali společné prohlášení, ve kterém požadují, aby Evropská komise problém aktivně řešila.

„To, co se děje v oblasti dvojí kvality potravin, začíná být mezinárodní skandál,“ poznamenal Fico a dodal, že V4 požádal o mandát pro jednání s Junckerem, které se má konat příští týden. „Lidé v našich zemích to oprávněně vnímají jako urážku, mají pocit, že jsou občany druhé kategorie,“ řekl Fico.

Rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají ve stejném obalu, prokázala studie zadaná českým ministerstvem zemědělství. V pondělí ji na schůzce ministrů zemědělství zemí EU v Bruselu představil šéf resortu Marian Jurečka.

Český premiér Bohuslav Sobotka po schůzce V4 prohlásil, že situaci je třeba řešit v rámci jednotného evropského trhu. „Máme jeden společný trh a nikdo z nás nechce vytvářet překážky. Pokládám za nezbytné, aby toto téma bylo řešeno na evropské úrovni,“ uvedl. „Je třeba upravit pravidla tak, aby spotřebitelé nebyli klamání, aby nebyli podváděni ze strany výrobců,“ dodal.

Země V4 trvají na zrušení povinných kvót

Mezi tématy summitu V4 byla i migrace. Státy visegrádské skupiny jsou v EU považovány za problémové, protože odmítají přerozdělování migrantů podle kvót. V4 zastává názor, že Evropa by měla důsledně střežit své hranice a osoby, které přišly nelegálně, vracet do zemí původu. „Potvrdili jsme si, že trváme na tom, aby povinné kvóty nebyly do budoucna součástí evropského azylového systému,“ řekl Sobotka novinářům,

Velký tlak v poslední době pociťuje zejména Itálie, kam na chatrných člunech připlouvají lidé ze severu Afriky. Premiéři visegrádských zemí ve středu oznámili, že poslali předsedovi italské vlády Poalu Gentilonimu dopis, v němž nabízejí pomoc. „Jednoznačně jsme nabídli, že země V4 jsou připraveny pomoci z hlediska posílení opatření v Libyi,“ uvedl Sobotka. Dodal, že většina lidí, kteří do Evropy přicházejí přes Libyi, jsou ekonomičtí uprchlíci, nikoli osoby prchající před válkou nebo režimem.

ČR může nabídnout pomoc libyjské pobřežní stráži

Česká republika by podle Sobotky mohla poskytnout až 24 milionů korun na posílení libyjské pobřežní stráže. „Libyjská pobřežní stráž má tu výhodu, že když zadrží loď s uprchlíky, tak je může vracet zpět na libyjské pobřeží,“ uvedl. Materiál, na základě kterého by vláda peníze poskytla, ministři projednají příští týden.

Visegrádská skupina se zabývala také otázkou přesídlení dvou agentur EU z Londýna kvůli odchodu Británie z EU. Premiéři se shodli, že jeden ze dvou úřadů by měl mít nové sídlo ve střední Evropě. Česká republika již delší dobu usiluje o to, aby se do Prahy přestěhoval Evropský bankovní úřad (EBA). Zájem o Evropskou lékovou agenturu (ELA) vyjádřilo Slovensko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek