Německo, Nizozemsko a Belgie stahují z prodeje toxická vejce


Tereza Chlebounová, Euroskop, 7. 8. 2017

V uplynulém týdnu došlo k zavření stovek evropských drůbežích farem a miliony vajec byly staženy z prodeje. Mohou totiž obsahovat toxickou látku fipronil. Týká se to zejména Německa, Belgie a Nizozemska. V Česku probíhají namátkové kontroly, tuzemským spotřebitelům ale nehrozí významnější riziko.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Jak informoval server Politico.eu, používání těchto insekticidů u zemědělských zvířat, jejichž produkty konzumují lidé, je zcela zakázáno. Výzkumníci totiž spojují fipronil s řadou zdravotních problémů, ve větším množství může poškodit například játra nebo ledviny.

Německý ministr zemědělství Christian Meyer podle serveru Politico uvedl, že množství toxické látky ve vejcích je malé a při jejich běžné spotřebě nepředstavuje pro dospělého člověka nebezpečí. Vyšší konzumace problémových vajec ale může potenciálně ohrozit děti.

Do ČR se riziková vejce ani kuřecí v poslední době nedovážely

Mluvčí Evropské komise Anna-Kaisa Itkonen podle serveru Euractiv.com uvedla, že Komise situaci bedlivě monitoruje. „Mohu říci, že dotčené farmy byly identifikovány, vejce jsou zablokována, kontaminovaná vejce jsou sledována a stažena z trhu a situace je pod kontrolou,“ oznámila tisková mluvčí.

Česká státní veterinární správa podle ČTK provádí namátkové kontroly vajec a kuřecího masa původem z Belgie, Nizozemska, Francie, Itálie, Německa a Polska, kde se přípravky obsahující fipronil mohly v chovech používat. Vejce ani kuřecí maso z Nizozemska a Belgie, kde úřady přistoupily i k zavírání chovů, se ale do Česka v poslední době nedovážely. Českým spotřebitelům by tak nemělo hrozit žádné významnější riziko.

Supermarkety stáhly vejce z prodeje, další potraviny se testují

Nizozemské úřady začaly v souvislosti s fipronilem vyšetřovat 22. července sedm drůbežích farem, následně dočasně uzavřely 180 podniků, které dohromady produkovaly zhruba 40 milionů vajec týdně. Přítomnost toxické látky ukázaly testy také v Belgii a Německu. Server Euractiv informoval, že belgické úřady dokonce o možném problému s fipronilem věděly už od června. Údajně ale chtěly nejprve shromáždit více informací, než skutečnost zveřejní.

Supermarkety v Německu, Nizozemsku a Belgii preventivně stáhly z prodeje některé kartony vajec, německý řetězec Aldi dokonce zcela zastavil prodej vajec. Úřady v Německu a Nizozemsku nyní podle serveru Politico testují, zda se fipronil nedostal také do dalších potravin, při jejichž výrobě se používají vejce, například do těstovin.

Nizozemsko je největším evropským vývozcem vajec a vaječných produktů. Podle údajů serveru bbc.com patří také k největším vývozcům na světě. Země každý rok vyprodukuje zhruba 10 miliard vajec, z nichž 65 % putuje do zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek