Průzkum Eurobarometr: Optimismus vůči EU je na vzestupu


Petr Pospíšil, Euroskop, 15.8.2017

Ve středu 2. srpna byly zveřejněny výsledky pravidelného průzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Ukázaly, že více než rok po britském referendu o vystoupení z Evropské unie se občané ostatních členských zemí staví k evropské integraci nebývale optimisticky. Pozitivně hodnotí i finanční situaci – státu i domácností. Zajímavostí průzkumu je část věnovaná postojům veřejnosti k EU ve třetích zemích.

Nadějně budoucnost EU vnímá 56 procent dotazovaných, což je o šest procent více než na podzim loňského roku. Pozitivní meziroční posun byl zaznamenán především ve Francii (ze 41 na 55 procent), v Dánsku (z 57 na 70 procent) a v Portugalsku (z 54 na 64 procent).

Dvě třetiny Evropanů se cítí občany EU

Z pohledu EU se tak jedná o nejpozitivnější výsledek od roku 2010. Navíc více než dvě třetiny respondentů (68 procentů) uvedlo, že se cítí být občany EU – v tomto směru byl dosažen historicky nejlepší výsledek.

V průměru zastává téměř polovina (46 procent) Evropanů názor, že finanční situace v jejich zemi je dobrá. Čeští respondenti byli v tomto ohledu vysoce nad evropským průměrem: stav národní ekonomiky pokládá za dobrý 62 procent z nich. Finanční situaci své domácnosti považuje za dobrou dokonce 68 procent Čechů; pracovní situaci pak uspokojivě hodnotí 61 procent tuzemských respondentů.

Podpora eura dosahuje nejvyšší míry od roku 2004

Nebývalé podpoře – nejvyšší od podzimu 2004 – se dle srpnového Eurobarometru těší i společná evropská měna, euro. V průměru ji podporují přibližně tři čtvrtiny respondentů napříč členskými zeměmi. V některých zemích, mimo jiné i na Slovensku, v Německu či ve Slovinsku, euro podporuje nejméně 80 procent dotazovaných.

Další část průzkumu se věnovala otázce, které problémy Evropané vnímají jako nejpalčivější. Na první pozici se umístil terorismus, který odsunul na druhé místo přistěhovalectví. Na následujících pozicích se nachází hospodářská situace, stav veřejných financí a nezaměstnanost.

Co se týče otázky, jaké problémy jsou nejzávažnější v naší zemi, 29 procent českých respondentů uvedlo rostoucí ceny a životní náklady. 23 procent Čechů zmínilo migraci a 21 procent vládní dluh.

V Číně, Indii i USA vnímá veřejnost EU velmi pozitivně

Část „Budoucnost Evropy – názory ze zemí mimo EU“ premiérově přiblížila vnímání Unie zvenčí, konkrétně v jedenácti zemích mimo Evropskou unii. Tyto země nebyly vybrány nahodile – představují téměř polovinu světové populace a 61 procent HDP vyprodukovaného na celém světě.

V Číně, Indii i USA více než 75 procent respondentů vnímá Unii kladně. Největší podporu vyjadřují Evropské unii dotázaní v Brazílii (94 procent), následuje Čína (84 procent) a Indie (83 procent).

Tiskovou zprávu Evropské komise k srpnovému průzkumu Eurobarometr si můžete přečíst zde.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek