Německé volby vyhrála oslabená CDU/CSU s 33 %, AfD posílila


Euroskop, čtk, 25. 9. 2017

Změny na německé politické scéně přinesly nedělní parlamentní volby. Konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) značně oslabily a jejich dosavadní vláda skončí. Polepšila si především protiimigrační a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD), jejíž vstup do parlamentu je vnímán jako přelom v dějinách spolkové republiky. V čele vlády zůstane nejspíš nadále kancléřka Angela Merkelová, jejíž CDU/CSU bude i přes ztráty nejsilnější frakcí.

CDU/CSU získala podle aktualizované prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 33 procent hlasů, SPD 20,7 procenta. Sociální demokraté tak skončili i za svým dosavadním minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů. Pro CDU/CSU je to nejhorší výsledek od prvních poválečných voleb z roku 1949, kdy dostala 31 procent.

Souboj o třetí místo vyhrála podle odhadu se 13 procenty Alternativa pro Německo, která bude podle mnohých první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu bude také Levice s devíti procenty a Zelení s 8,9 procenta. Po čtyřleté přestávce se do něj vrátí liberálové (FDP) se ziskem 10,6 procenta hlasů.

Merkelová odmítla sestavení menšinové vlády

První povolební analýzy ukazují, že AfD dokázala přebrat voliče všem ostatním parlamentním stranám. CDU/CSU přetáhla přes milion voličů. Podle téměř poloviny voličů AfD lépe než ostatní strany pochopila, že už se řada lidí necítí bezpečně. Ve volbách hlasovalo kolem 76 procent oprávněných voličů.

Merkelová připustila, že si její strana přála lepší volební výsledek, zároveň podle ní ale dosáhla svých cílů, protože bude znovu nejsilnější frakcí v parlamentu, a může tak sestavit vládu. Proti vůli CDU/CSU nikdo vládu vytvořit nemůže, dodala politička, která odmítá možnost vytvoření menšinového kabinetu.

Už nyní je jasné, že součástí příští vlády nechce být sociální demokracie, která okamžitě po zveřejnění prvních odhadů oznámila, že odchází do opozice. V úvahu tak přichází v zásadě jen vytvoření poměrně nesourodé koalice CDU/CSU, svobodných demokratů a Zelených, která by se na spolkové úrovni objevila poprvé. Obě menší strany, jejichž programy jsou značně rozdílné, daly najevo ochotu jednat, čekají ale složité debaty.

Le Penová gratulovala AfD k výsledku

Volební lídr protestní AfD Alexander Gauland se už nechal slyšet, že jeho strana novou vládu „požene“ a „vezme si svou zemi zpátky“. Jeho stranu, proti níž v Berlíně a Kolíně nad Rýnem demonstrují stovky lidí, tvrdě kritizovala židovská sdružení.

Na německé volby reagovala i řada zahraničních politiků. Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani gratuloval Merkelové a vyjádřil se pro společnou reformu Evropy. Německé kancléřce blahopřál třeba také nizozemský premiér Mark Rutte. AfD se zase gratulace dočkala od šéfky francouzské Národní fronty Marine Le Penové, podle níž je výsledek protestní strany historický.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek