České domácnosti utratily za bydlení čtvrtinu celkových výdajů


Tereza Chlebounová, Euroskop, 22. 11. 2017

Téměř čtvrtina celkových výdajů domácností v EU padla loni na bydlení a související náklady. Vyplývá to z průzkumu evropského statistického úřadu Eurostat, který byl zveřejněn v úterý. České domácnosti vydaly na bydlení 25,6 procent, v rámci EU se jedná o šestý nejvyšší podíl. Na třetí příčce se ČR umístila v nákladech na alkohol a tabákové výrobky, naopak za oblečení a obuv utrácely české domácnosti nejméně hned po Bulharech a Islanďanech.

Eurostat zjišťoval, jakou část svých celkových výdajů daly loni domácnosti v EU na bydlení, jídlo, oblečení, dopravu, hotely nebo restaurace. Největší položkou rozpočtu byly jednoznačně náklady na bydlení, ve kterých jsou započítány i výdaje na vodu, elektřinu či plyn.

Náklady na bydlení v EU během posledních deseti let vzrostly. Zatímco v roce 2006 představovaly 22,7 procent, v roce 2016 tvořily 24,5 procent celkových výdajů domácností.

Interaktivní grafiku se všemi kategoriemi výdajů si můžete prohlédnout zde.

Za bydlení dali největší část rozpočtu Dánové

V Česku vynaložily před deseti lety domácnosti na bydlení 24,7 procenta, loni stouply tyto náklady na 25,6 procenta. Nejvíce se náklady na bydlení zvedly Portugalcům, kde na ně domácnosti vydaly 18,8 procenta oproti 14,3 procentům v roce 2006. Nejvíce naopak klesly na Slovensku, kde se během deseti let snížily z 26,7 na 24,4 procent.

Největší zátěž představovaly náklady na bydlení pro Dány. Jejich podíl na celkových výdajích dánských domácností tvořil loni 29,1 procenta. Nejnižší podíl byl naopak na Maltě, kde činil jen 10,3 procenta.

Výdaje domácností EU na bydlení

Podíl nákladů na bydlení, vodu, elektřinu, plyn a další paliva na celkových výdajích domácností v EU v roce 2016. Česká republika se pohybuje lehce nad průměrem. Zdroj: Eurostat


České domácnosti měly 3. nejvyšší podíl výdajů na alkohol

Česká republika se umístila na třetí příčce ve výdajích na alkohol a tabákové výrobky, na které domácnosti vynaloží 8,4 procenta svého rozpočtu. ČR předstihlo pouze Lucembursko a Estonsko s 8,5 procenty. Celkově se přitom v Evropě za tyto položky utrácelo výrazně méně, průměrné náklady domácností byly jen 3,9 procenta.

České domácnosti naopak utrácely velmi málo za oblečení a obuv, pouhá 3,6 procenta. Méně vydaly už jenom Island a Bulharsko s 3,2 procenty.

Za benzín utratily domácnosti v ČR téměř nejméně z EU

Mírně nad evropským průměrem se české domácnosti pohybují v kategorii výdajů na vozidla (automobily, kola aj.). Padlo na něj 3,9 procent výdajů domácností, zatímco v celé EU to bylo 3,8 procent. Nejméně za vozidla utratily domácnosti na Slovensku, kde náklady představovaly pouze 1,7 procenta jejich rozpočtu. Naopak největší podíl byli ochotni vydat Lucemburčané, kde nákup vozidel spolknul průměrně 5,1 procenta.

České domácnosti ale daly hned po Slovensku nejméně za pohonné hmoty a údržbu vozidel, tyto výdaje tvořily jen 4,4 procenta, zatímco celoevropský průměr byl 6,3 procenta. Na pomyslném vrcholu žebříčku se umístily domácnosti ve Slovinsku s 10,8 procenty.

Litevci dali za jídlo pětinu výdajů, Britové jen 7 %

Nezanedbatelnou položku domácností tvořilo v ČR jídlo, na které padlo 14,4 procenta jejich rozpočtu. Nejmenší zátěž představovala kategorie jídla pro Brity (7,1 procenta), nejvyšší naopak v pobaltských zemích a Bulharsku. V Litvě tvořily náklady na jídlo pětinu rozpočtu domácností (20,6 procent), v Estonsku 18,7 procent, v Lotyšsku 16,5 procenta; ve třetím Bulharsku 17,9 procenta. Celoevropský průměr byl 11,1 procent.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek