Komise varovala 5 zemí EU, že zřejmě nesplní rozpočtová kritéria


Euroskop, čtk, Evropská komise, 22. 11. 2017

Evropská komise varovala pět zemí eurozóny, že jejich rozpočty pro rok 2018 nejspíš nesplní unijní rozpočtová kritéria. Nadměrný deficit zůstane problémem také pro Francii. Komise to uvedla v souvislosti se startem evropského semestru – cyklu koordinace hospodářských politik zemí EU.

Eonomiky všech členských států EU jsou na vzestupu, eurozóna roste dokonce nejrychleji za 10 let. Mzdy se ale zvyšují jen pomalu. Uvedli to dnes místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis a komisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici, kteří novinářům představili takzvanou roční analýzu růstu a zprávy o mechanismu varování, tedy materiály související s evropským semestrem, zavedeným v reakci na finanční krizi v roce 2010.

Členským zemím EU mají dokumenty a doporučení umožnit získat představu, kam by měly v příštím roce orientovat svou hospodářskou politiku. Poukazují také na státy, kterým by mohly hrozit potíže. Kromě Belgie a Itálie dnes varování slyšelo také Portugalsko, Rakousko a Slovinsko.

Francie snižuje příliš pomalu své zadlužení

V případě Itálie je důvodem ke znepokojení přetrvávající vysoká míra veřejného dluhu, Komise proto informovala Řím, že na jaře 2018 opět posoudí, zda země vládní dluh snižuje odpovídajícím způsobem.

Francii Komise varovala, že by ani v roce 2018 nemusela snížit zadlužení dostatečným způsobem, a dostat se tak z nynější nápravné složky Paktu stability a růstu zpět do jeho preventivní části.

To by se Paříži mohlo podařit v případě dosažení včasné a udržitelné nápravy svého nadměrného schodku, jak sliboval nový francouzský prezident Emmanuel Macron. Podzimní hospodářská prognóza Komise ale nově ukázala významnou odchylku od požadovaného postupu korekce k dosažení střednědobého rozpočtového cíle a pomalejší snižování dluhu příští rok.

V Česku rychle rostou ceny nemovitostí

Naopak představa španělské vlády o podobě rozpočtu na příští rok je s pravidly v zásadě v souladu – podzimní prognóza předpokládá na rok 2018 schodek pod požadovanými třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP), ačkoliv původní cílová hodnota nejspíš dosažena nebude a fiskální úsilí bude značně zaostávat za doporučenou úrovní. Španělsko je, stejně jako Francie, nyní v nápravné složce Paktu stability.

Česká republika je opět hodnocena jako země bez rizika makroekonomických nerovnováh, oproti loňsku její rovnováhu narušuje pouze vysoký růst cen nemovitostí. Ostatních 14 sledovaných indikátorů zůstává v bezpečných mezích.

Země by měly bojovat proti daňovým únikům

Dombrovskis před novináři připomněl zlepšující se míru investic, lepší stav veřejných financí i nízkou míru nezaměstnanosti v eurozóně. „Nemusíme měnit kurz, ale významné výzvy zůstávají. Míra obnovy se mezi státy výrazně liší, někde je dědictví krize vidět v trvající vysoké nezaměstnanosti, rostoucí nerovnosti a vysoké míře zadlužení,“ upozornil místopředseda Komise.

Komise proto doporučuje obecně neutrální orientaci fiskální politiky a vyváženou skladbu politiky pro eurozónu jako celek. Země vyzvala k ostřejšímu boji proti daňovým únikům a takzvanému agresivnímu daňovému plánování. Komise také zdůraznila význam dokončení bankovní unie, včetně vytvoření evropského systému pojištění vkladů a zprovoznění společného mechanismu jištění pro Jednotný fond pro řešení krizí.

Členské státy by také měly uskutečnit reformy směřující k udržitelnému růstu, které podporují rovné příležitosti a přístup na trh práce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek