EU chce zlepšit pomoc při pohromách – letos usmrtily přes 200 lidí


Euroskop, čtk, Evropská komise, 23. 11. 2017

Podpora členským zemím EU při zvládání živelných katastrof má být v budoucnu ze strany Unie silnější a propracovanější. Vzniknout například mají vybavené záložní týmy pro reakci v oblasti civilní ochrany v situacích, kdy jsou kapacity zemí přetíženy. Návrh Evropské komise na vznik systému s názvem „rescEU“ dnes novinářům v Bruselu přiblížil komisař pro humanitární pomoc a krizové situace Christos Stylianidis.

Přírodní katastrofy jako požáry a zemětřesení zabily v roce 2017 více než 200 lidí. Komise proto navrhuje posílit evropskou civilní ochranu tak, aby byla schopna zasahovat rychleji.

„Stávající systém je zastaralý, a proto potřebujeme nynější struktury dostat na novou úroveň,“ uvedl. Základem je podle něj posílení kolektivní evropské schopnosti reagovat a společné sdílení potřebných kapacit. Stylianidis ale zároveň zdůraznil, že hlavní odpovědnost za zvládání krizových situací na svém území nadále ponesou členské země bloku.

Systém rescEU má zahrnovat vybavení, jako jsou protipožární letouny a či vodní čerpadla, jež umožní doplnění kapacit jednotlivých států. Náklady přitom mají být hrazeny z unijních peněz. Operační řízení a rozhodování o nasazení si chce Komise ponechat ve své pravomoci.

Přírodních pohrom kvůli extrémnímu počasí přibývá

Státy EU se musejí připravit na to, že přírodních pohrom kvůli extrémnímu počasí přibývá; letos kvůli nim přišlo v Evropě o život přes 200 lidí. Zdroj: Evropská komise


Státy dostanou peníze na provoz techniky

Komise také plánuje pomoc zemím při rozšiřování jejich vlastního vybavení, chce financovat náklady na přizpůsobení, opravy, přepravu i provozu stávajících zdrojů a techniky. Dosud totiž platí pouze náklady na přepravu. Tyto nástroje a prostředky mají být součástí sdílené rezervy zdrojů pro případ mimořádných událostí, takzvané „Evropské rezervy v oblasti civilní ochrany“.

Stylianidis připomněl letošní lesní požáry v Portugalsku, Chorvatsku, Španělsku, Francii, Itálii, či Řecku, hurikán a povodně v Irsku a Británii. „V Německu, Polsku, České republice a v Řecku jsme zažili smrtící bouře,“ upozornil komisař. V Evropě letos přišlo v důsledku živelních pohrom o život celkem více než 200 lidí, důsledky jsou i hospodářské. Jen například v Portugalsku se škoda lesních požárů odhaduje mezi červnem a zářím na asi 600 milionů eur (přes 15,5 miliardy Kč).

Katastrof přibývá, státy už si nestačí vypomáhat

Mechanismus civilní ochrany je nyní v Unii dobrovolný. Brusel tak koordinuje dobrovolně nabízenou pomoc ostatních zemí státu, který o ni partnery požádá. Nabídky se soustředí v evropském Středisku pro koordinaci odezvy na mimořádné události se sídlem v Bruselu.

Extrémní počasí a další události v posledních letech ale podle Komise vedou k tomu, že si státy už nejsou schopny tolik vzájemně pomáhat, zejména v případech, kdy jich stejné katastrofě čelí několik současně.

„Klimatická změna mění pravidla hry,“ upozornil komisař s tím, že nyní jsou důsledky katastrof častější, tragičtější a složitější. „Je třeba si připustit, že toto je nová realita, nový normál. A žádná země nemůže tomuto fenoménu čelit sama,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek