Předplacené online filmy či seriály půjdou přehrávat v celé EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 27. 11. 2017

Od dubna příštího roku začnou platit nová pravidla přenositelnosti online práv. Díky nim budou lidé moct využívat předplacené internetové služby i v dalších zemích EU a nepřijdou tak o své oblíbené filmy, seriály nebo sportovní přenosy. Přístup k audiovizuálnímu obsahu na internetu je v Unii stále žádanější; loni stahovalo hry, obrázky, filmy nebo hudbu 64 % Evropanů.

Díky digitalizaci se Evropané stále častěji dívají přes internet na televizi, sledují filmy, seriály, poslouchají hudbu nebo hrají hry. Podle údajů Evropské komise a Evropské vysílací unie (EBU) sleduje seriály nebo filmy přes internet alespoň jednou týdně víc než polovina obyvatel EU.

Problém ale může nastat při cestě do zahraničí, kde předplacené služby nemusí uživateli fungovat. Licence na přenos obsahu chráněného autorským právem nebo třeba licence k právům na přenosy významných sportovních událostí totiž mohou být omezené na určité území. V prosinci 2015 proto Evropská komise přišla s návrhem rozšířit přístup k online předplacenému obsahu pro obyvatele cestující v rámci EU.

Nová pravidla byla letos v červnu schválena a mají začít platit od 1. dubna 2018. Týkají se například platforem nabízejících „video na přání“ (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), online televizních služeb (Viasat’s Viaplay, Sky’s Now TV, Voyo), hudebních streamovacích služeb (Spotify, Deezer, Google Music) nebo poskytovatelů online her (Steam, Origin).

Online televize v EU

Zdroj: Evropská komise, Evropská vysílací unie


Předplatitelé budou muset doložit svou zemi pobytu

Nová pravidla se budou vztahovat na služby poskytující placený online obsah. Aby nedošlo ke zneužití, poskytovatel služeb bude muset ověřit zemi trvalého bydliště i pobytu předplatitele, a to v souladu s unijními pravidly o ochraně dat. K tomuto účelu mohou být poskytovatelem ověřeny například IP adresa, kreditní karta, fakturační adresa, nebo třeba doklad o zaplacení předplatného.

Poskytovatelé neplacených služeb, jako je například veřejnoprávní televize, budou také moct nová pravidla využít, pokud ověří zemi pobytu uživatele.

Přenositelnost online práv má usnadnit život spotřebitelům, kteří budou moci využít své předplatné během dovolené nebo na pracovní či studijní cestě, a zároveň přilákat nové zákazníky. Nová pravidla mají také podpořit legální přístup k audiovizuálnímu obsahu na internetu na úkor pirátského stahování. Jedná se také o další krok na cestě k vytvoření jednotného digitálního trhu EU.

Loni stahovalo na internetu hry, hudbu či filmy přes 58 % Čechů

V roce 2016 mělo podle EBU téměř 11 % evropských domácností předplacené služby „video na přání“, díky nimž si divák může například pustit díl seriálu, který mu utekl v televizi. Do roku 2020 by se měl tento počet zdvojnásobit.

Podle údajů Evropské komise v loňském roce využívalo internet na stahování her, obrázků, filmů nebo hudby 58,8 % obyvatel ČR, v celé Evropské unii to bylo průměrně 64 % lidí.

Veřejnoprávní služby na vyžádání v EU

Díky službám na vyžádání si sám uživatel z předložené nabídky vybere co a kdy bude sledovat. Zdroj: MAVISE, Rada Evropy

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek