Od ledna bude předsednickou zemí EU Bulharsko


Euroskop, čtk, 29. 12. 2017

Od počátku ledna bude na půl roku předsedat členským zemím Evropské unie Bulharsko. Země, která pomyslné žezlo přebírá od pobaltského Estonska, si pro své první předsednictví EU zvolila jako klíčová tři slova – bezpečnost, stabilitu a solidaritu.

Bulharské předsednictví přijde v první polovině 2018 v době, která je pro unii v některých ohledech klíčová. Pokračují jednání o brexitu a ačkoli předsednická země nemá v této věci přímou roli, dění kolem Británie bude do značné míry ovlivňovat celkovou atmosféru v unii.

Na programu jsou migrace, reforma eurozóny nebo rozpočet

Diskusi o jiných tématech ale budou bulharští diplomaté a ministři přímo řídit. Do půlky roku by mělo být například jasněji v otázkách souvisejících s migrační problematikou a reformou azylového systému EU, tedy včetně otázky přerozdělování migrantů podle kvót, která unijní země ostře dělí.

Jaro také bude dobou, kdy v EU naplno začne debata o podobě dalšího prohlubování hospodářské a měnové unie. Nejrůznější návrhy zazněly letos na podzim z Bruselu, z Paříže i z dalších míst, nejistota kolem teprve se formující německé vlády ale dosud diskusi zdržovala.

V květnu také Evropská komise přijde s prvními návrhy souvisejícími s podobou příštího víceletého finančního období po roce 2020. Je to pro členské země klíčová otázka, související třeba s budoucí podobou unijních fondů.

Setkání bulharského premiéra a britské premiérky

V říjnu se setkal bulharský premiér Bojko Borisov s britskou předsedkyní vlády Theresou Mayovou. Právě jednání s Velkou Británií o budoucích vztazích budou důležitým bodem evropské agendy v příštích měsících. Zdroj: Evropská rada

Klíčovým tématem bude bezpečnost

Někteří ze zkušených bruselských diplomatů mimo záznam předpokládají, že bulharské předsednictví bude patřit spíše k těm slabším, kdy zemi bude do značné míry pomáhat a ovlivňovat ji Evropská komise. Ta Sofii navštíví na tradičním výjezdním jednání 12. ledna a podle svého mluvčího se na spolupráci s bulharskou vládou těší.

Bulharsko se chce zaměřit na bezpečnou Evropu, neboť její zranitelnost prý ukázala jak migrační krize, tak teroristické útoky. Stabilní Evropa je podle Sofie důležitá, neboť občané musí vědět, že unii záleží na jejich prosperitě a blahobytu. A solidární by EU měla být, protože všechny členské země čelí stejným základním výzvám, které mohou překonat jen společnými kroky.

Bulhaři plánují 300 předsednických akcí

Dosáhnout toho Bulhaři chtějí prostřednictvím hledání konsensu, posilování evropské konkurenceschopnosti a posilování soudržnosti členských zemí, uvádějí webové stránky nadcházejícího předsednictví. Ve svém předsednickém kalendáři mají Bulhaři skoro 300 nejrůznějších akcí.

Členské země EU se ve výkonu předsednictví v Radě EU střídají po šesti měsících. V tom období řídí zasedání rady na všech úrovních, tedy ministerské schůzky i jednání diplomatů a expertů. Předsednické země obvykle spolupracují, vždy v trojici po sobě jdoucích. Po nyní končících Estoncích a nastupujících Bulharech povede EU ve druhé polovině příštího roku Rakousko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek