Členské státy EU získají větší volnost při určování DPH


Euroskop, Evropská komise, čtk, 18.1.2017

Státy Evropské unie získají větší prostor pro určování nižších sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), případně ji pro některé zboží nebudou muset vůbec uplatňovat. Reformu centralizovaného mechanismu určujícího DPH obsahuje návrh nové legislativy. Návrh byl Komisí zveřejněn ve čtvrtek.

Dnešními návrhy Komise dovršila přepracování pravidel uplatňovaných na DPH. Očekává se, že zavedením jednotného prostoru pro DPH se v Evropské unii výrazně sníží podvody v této oblasti, které dosahují až 50 miliard eur.

Dosavadní společná pravidla pro DPH, která přijaly všechny členské státy v roce 1992, jsou již zastaralá a mají spíše omezující účinek.
Dovolují členským státům uplatňovat snížené sazby DPH pouze na několik odvětví a produktů.

Země EU přitom čelí tlaku, aby s určitým zbožím při danění zacházely příznivěji než s jiným. Komise nyní plní svůj závazek a poskytuje členským státům při stanovování daňových sazeb více autonomie. Pro všechny země nyní budou platit stejná pravidla, pokud jde o odchylky od pravidel.

Usnadnění malé a střední podniky

Komise novými pravidly rovněž řeší problém menších firem, které neúměrné náklady na dodržování předpisů o DPH svazují. Podniky, které se zapojují do přeshraničního obchodu.

To představuje skutečnou překážku růstu ekonomiky, jelikož právě malé a střední podniky představují 98 % společností v EU.

Návrh proto pičítá s tím, že bude více podnikům dovoleno uplatňovat zjednodušená pravidla pro DPH. V současné době tak smějí činit pouze ty nejmenší. Celkové náklady na dodržování předpisů v oblasti DPH se tak ročně sníží o 18 %.

Dombrovskis: Předložený návrh zjednoduší uplatňování sazeb DPH

Valdis Dombrovskis, místopředseda pro euro a sociální dialog, k tématu uvedl: „Před třemi měsíci Komise předložila největší reformu pravidel EU v oblasti DPH za poslední čtvrt století a odstartovala tak přechod na režim DPH, který je definitivní. Dnes předkládá pravidla, která zjednoduší uplatňování sazeb DPH pro malé a střední podniky, což usnadní život milionům malých evropských firem, ale i spotřebitelům.“

Komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla, Pierre Moscovici, k tomu podotýká, že: „Zaznít by mělo především to, že v našich rozpočtech chybějí kvůli podvodům s DPH obrovské částky. Díky dnešním návrhům dostanou orgány členských států při určování sazeb DPH maximální flexibilitu a my se budeme moci na problematiku podvodů plně soustředit.“

V současnosti členské státy mohou v současnosti využívat sníženou sazbu 5 % na dvě odlišné kategorie produktů. Řada členských států také uplatňuje zvláštní odchylky umožňující další snížené sazby. Předložený koncept by měl umožnit větší pružnost při stanovování výše DPH.

Návrhy směrem k jednotné oblasti DPH

Navrhovaná opatření navazují na tzv. základní zásady pro dokončení jednotného prostoru DPH v EU, které byly navrženy v říjnu 2017, a na Akční plán v oblasti DPH – Směrem k jednotné oblasti DPH v EU, jenž byl představen v dubnu 2016.

Společný systém DPH má pro evropský jednotný trh obrovský význam. Je důležitým zdrojem rostoucích příjmů v EU a podle jeho pravidel se v roce 2015 vybral téměř 1 bilion eur, tedy 7 % unijního HDP.

Na DPH je založen i jeden z vlastních zdrojů rozpočtu EU. Stávající systém pochází z roku 1993 a byl koncipován jako přechodný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek