V Italských volbách uspěly populistické strany


Tereza Chlebounová, Euroskop, 5. 3. 2018

Italové dali v nedělních parlamentních volbách zelenou populistickým a antisystémovým stranám. Ty získaly v součtu přes 50 % hlasů. Nejsilnější z voleb vyšla středopravá koalice, v níž jsou nejvýraznějšími silami protiimigrantská euroskeptická Liga severu Mattea Salviniho a strana Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, která dostala 37,3 % hlasů. Sečteno bylo zatím 99 % všech hlasů.

Italové v neděli volili do obou komor parlamentu. Vítězem se stala středopravá koalice, kterou uzavřely populistická strana Vzhůru, Itálie (Forza Italia) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, protiimigrantská euroskeptická strana Liga severu (Lega Nord) Mattea Salviniho a krajně pravicová strana Bratři Itálie (Fratelli d’Italia). Podle dosavadních výsledků pro ni hlasovalo celkem 37,3 % voličů.

Za nejsilnějšího člena koalice byla podle serveru Politico.eu považována Forza Italia, jejímž kandidátem na premiéra je předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Ten nabídku přijal od šéfa strany Berlusconiho ve čtvrtek v noci před volbami. Sám Berlusconi veřejnou funkci vykonávat nesmí, protože byl odsouzen za daňové podvody.

Ve volbách ale zaznamenala překvapivý úspěch Liga severu, která získala 18 % hlasů a předstihla stranu Berlusconiho, pro kterou hlasovalo 14 % voličů. Poměr sil mezi těmito dvěma stranami koalice se tak podle serveru Politico nečekaně obrátil a nárok na premiérské křeslo si bude dělat Matteo Salvini.

V italských parlamentních volbách triumfovaly antisystémové strany.

V italských parlamentních volbách získaly většinu hlasů populistické strany, sestavit vládu ale bude obtížné. Zdroj: ČTK


Vládnoucí Demokratická strana pohořela

Druhým nejsilnějším uskupením se stalo populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S), které je s 32,8 % hlasů nejsilnější jednotlivou stranou. Pro strany levého středu seskupené kolem vládnoucí Demokratické strany hlasovalo zhruba 22,9 % voličů. Samotná Demokratická strana získala 19 % hlasů, pouze o 1 % víc než Liga severu.

Podle serveru Politico dali voliči straně najevo svou nespokojenost s pomalým hospodářským růstem a vysokou nezaměstnaností. Šéf Demokratické strany Matteo Renzi se v reakci na volební debakl rozhodl z vedení strany odstoupit.

Středopravá koalice vítězila především v severních oblastech Itálie, zatímco jih, Sicílii a Sardinii jednoznačně opanovalo Hnutí pěti hvězd. Stranám levého středu se podařilo udržet pouze Toskánsko a jižní Tyrolsko (Tridentsko-Horní Adiže) u hranic s Rakouskem.

Vyjednávání o vládě budou složitá

„Je to mimořádné vítězství, které mě naplňuje hrdostí, radostí a pocitem zodpovědnosti,“ řekl podle ČTK vůdce Ligy severu Salvini. Středopravá koalice má podle něj nyní „právo a povinnost vládnout“. K volebnímu výsledku mu již gratulovali nizozemský předák odpůrců islámu a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders nebo šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Žádná ze stran nicméně podle výsledků nemá dostatek hlasů na to, aby mohla sama sestavit vládu. Jak informoval server Politico, k vytvoření většinové vlády je zapotřebí 40 % hlasů. Salvini již vyloučil, že by do vlády vstoupil s Hnutím pěti hvězd. M5S zase před volbami odmítlo, že by se účastnilo koalice s jakoukoli stranou.

Povolební vyjednávání se tak může značně protáhnout nebo dokonce vyústit v předčasné volby. Podle serveru Politico existuje také reálná možnost, že zemi bude vládnout nefunkční menšinová vláda, která nebude schopná prosadit potřebné reformy.

Ve volbách převážil euroskepticismus

Jak informovala ČTK, euro v reakci na výsledky italských voleb oslabilo, ekonomové se totiž obávají, že třetí největší ekonomika eurozóny bude čelit dlouhému období politické nejistoty.

Strany s výrazými zisky hlasů, Liga severu a M5S, jsou navíc otevřeně euroskeptické. M5S podle serveru EUObserver.com v minulosti požadovalo referendum o vystoupení země z eurozóny, Matteo Salvini se vyjádřil, že euro je špatný projekt a musí skončit. Před volbami svou rétoriku poněkud zmírnily, je ale možné že Itálie se nyní bude k evropskému projektu stavět v lepším případě zdrženlivě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek