Státy EU dnes jednají s dopravci o reformě dopravního sektoru


Úřad vlády, 6. 3. 2018

V Budapešti se dnes koná jednání představitelů 14 evropských zemí se zástupci dopravců na téma konkurenceschopnosti silniční dopravy. Zástupci podobně smýšlejících zemí, tedy Visegrádské skupiny, Pobaltí, Rumunska, Chorvatska, Irska, Malty, Portugalska, Španělska a Slovinska, budou debatovat o nastavení pravidel na dopravním trhu v EU, o jejichž reformě se nyní vedou bouřlivé diskuze. Evropská komise předložila první soubor reformních návrhů evropského dopravního sektoru v květnu loňského roku.

Mobilita je páteří vnitřního trhu, výrazně ovlivňuje každodenní život lidí a přímo zaměstnává více než 11 milionů osob. Toto odvětví však prochází řadou technologických, hospodářských a sociálních změn, jejichž tempo se zrychluje. První část tzv. balíčku mobility z pera Evropské komise se zaměřuje na oblast silniční dopravy a tvoří jej osm legislativních návrhů.

Mobilita zaměstnává v EU přes 11 milionů osob.

Ministři EU diskutují o změnách dopravního trhu EU, který zaměstnává přes 11 milionů lidí. Zdroj: Pixabay.com


Zásadní novinku přináší návrh zvláštního předpisu směrnice o vysílání pracovníků v odvětví silniční dopravy, tzv. lex specialis, který stanoví minimální dobu, kterou musí řidiči v členském státě EU strávit, aby se na ně pravidla směrnice o vysílání pracovníků vztahovala. Bude-li řidič vyslán do zahraničí při pobytu dlouhém 3 dny a více, bude podléhat požadavku na minimální mzdu státu, kam je vyslán.

Česká republika se svými partnery jedná o vyjednání výjimky z tohoto předpisu pro oblast mezinárodní dopravy. Důvodem je, že toto odvětví je charakteristické vysokou mírou mobility pracovníků, jejichž zaměstnavatelé by byli aplikací těchto pravidel vystaveni neúměrné administrativní zátěži. Jednání v Budapešti organizuje Maďarsko v rámci svého předsednictví Visegrádské skupiny, které potrvá do června letošního roku. Českou republiku bude na jednání reprezentovat zástupce Ministerstva dopravy.

Autor: Marika Wernerová

Sdílet tento příspěvek