Maďarsko o víkendu zvolí nový parlament


Libor Škácha, Euroskop, čtk, 6. 4. 2018

V Maďarsku se v neděli 8. dubna uskuteční parlamentní volby. Jejich favoritem je vládnoucí strana Fidesz, kdy současnému premiéru Viktoru Orbánovi a jeho koalici s křesťanskými demokraty předvolební průzkumy přisuzují již třetí vítězství. Ve volební kampani maďarský předseda vlády akcentuje téma migrace a zahraniční politiky.

Podle průzkumu agentury Nézöpont z minulého týdne by 52 procent hlasů měla získat koalice strany Fidesz a křesťanských demokratů. Na druhém místě by měl skončit krajně pravicový Jobbik (15 procent) a na třetím místě s 11 procenty společná levicová koalice Maďarské socialistické strany (MSZP) a strany Dialog za Maďarsko (Párbeszéd). Po osmi procentech průzkum slibuje Demokratické koalici (DK) a ekologicky zaměřené straně LMP.

Migrace jako klíčové téma

Migrace je v současnosti hlavní téma předvolební kampaně, v které se čtyřiapadesátiletý Orbán staví do role ochránce maďarských hodnot a kultury. Orbán patří v Evropě mezi hlavní kritiky migrační politiky EU. Mezi jeho nejvýraznější a silně kontroverzně vnímaný krok patří vystavění pohraničního plotu podél jižní hranice se Srbskem a Chorvatskem.

Jakkoliv se Budapešť staví proti migračním kvótám na přerozdělování uprchlíků a kritizuje kroky Evropské komise, premiér Orbán nikdy nezpochybnil maďarské členství v Unii.

V tomto kontextu je důležité i to, že Maďarsko je jedním z největších příjemců z fondů EU, které pomohly nastartovat hospodářství a přispěly k současné ekonomické prosperitě. Mezi lety 2009 – 2016 evropské finance tvořily až 4 % HDP.

Úspěchy hospodářské politiky

Kořeny současné popularity Viktora Orbána lze spatřit zejména v oblasti ekonomiky a růstu hospodářství. I díky vládním programům se podařilo značně snížit nezaměstnanost, kdy „od roku 2010 bylo vytvořeno k půl milionu pracovních míst“, citoval vládní zdroje server The New York Times.

Dle nedávno publikovaných dat Eurostatu je v Maďarsku nezaměstnanost ve výši 3,7 %, což je jedna z nejnižších hodnot v EU. Mimo vládní programy pozitivnímu vývoji na trhu práce bezesporu pomohlo i celkové ekonomické oživení napříč Unií.

Kritici těchto politik však tvrdí, že během Orbánovy vlády kvůli státním programům a veřejným zakázkám značně narostla korupce, zejména v premiérově okolí.

Viktor ORbán
Viktor Orbán má dle posledních průzkumů nakročeno k třetímu volebnímu vítězství v řadě.
Zdroj: ČTK

Předchozí působení a kontroverze ohledně Orbánovy politiky

Podle Corruption Research Center Budapest, jehož data citoval deník The New York Times, „během prvních šesti let Orbánovy vlády pět jeho nejbližších přátel získalo pět procent veřejných zakázek v celkové hodnotě 2,5 mld. dolarů.“

Dále Orbánova vláda přijala množství zákonů, měnících některé instituce, včetně justice a médií. Obhájci jeho politiky ji v posledních letech označují za zúčtování s pozůstatky komunismu, kritici v ní naopak vidí oslabení právního státu a demokracie. Odpůrci je Orbán také označován za populistu a muže se sklony k autoritářství či k toleranci korupce.

Snaha opozice alespoň oslabit dosavadní koalici

Opozice se před volbami snaží dohodnout na spolupráci, aby současnou vládnoucí koalici Fideszu a křesťanských demokratů alespoň částečně oslabila.

Mimo případnou spolupráci napříč levicovou opozicí stojí stranou ultrapravicový Jobbik. K tomu, že spolupráce různých částí opozice pravděpodobně nebude úspěšná, politolog József Dúró z Korvínovy univerzity v Budapešti dodává, že „voliči Jobbiku nikdy nebudou schopni volit levicové strany a naopak“.

Autor: Libor Škácha, Euroskop

Sdílet tento příspěvek