10 států v čele s Francií zahájí Evropskou intervenční iniciativu


Tereza Chlebounová, Euroskop, 4. 5. 2018

Francie sestavila koalici 10 evropských států, které chtějí navázat užší spolupráci v obranné oblasti mimo struktury Evropské unie a NATO. Takzvaná Evropská intervenční iniciativa (EII) má doplnit stálou strukturovanou spolupráci (PESCO) a zároveň umožnit zapojení zemí, které se této spolupráce neúčastní, jako je Británie a Dánsko.

Evropská unie na konci loňského roku zahájila stálou strukturovanou spolupráci (PESCO), jejímž cílem je posílit obrannou spolupráci mezi členskými státy. Francouzský prezident Emmanuel Macron ji ale považuje za málo ambiciózní a volá po užší obranné spolupráci evropských zemí a vytvoření společné intervenční síly.

Jak informoval server Politico.eu, Macron během posledních měsíců sestavil koalici 10 států, které mají zájem se v obranné oblasti pohnout rychleji kupředu. Ministři obrany Francie, Německa, Británie, Itálie, Španělska, Nizozemska, Belgie, Portugalska, Dánska a Estonska mají v červnu podepsat v Paříži dokument, kterým se zavážou rozvíjet společnou strategickou kulturu a pracovat na koordinaci svých sil pro budoucí operace. Spolupráce se má odehrávat mimo struktury EU i NATO.

Hlavním úkolem takzvané Evropské intervenční iniciativy je podle Francie vzájemně sdílet analýzy případných krizových situací a dopředu vědět, kolik a jakým způsobem státy přispějí, pokud bude potřeba zasáhnout. Může se jednat například o evakuaci občanů EU ze země zasaženou občanskou válkou nebo zásah při humanitární krizi v zemi jako je třeba Libye.

Stálou strukturovanou spolupráci v obraně považuje Macron za málo ambiciózní.

Macronovy Evropské intervenční iniciativy se má zúčastnit 10 zemí; Francie stojí především o ty s největšími zkušenostmi v oblasti vojenských intervencí a mírových misí mimo Evropu. Zdroj: Evropská obranná agentura


Roste PESCO konkurence?

Někteří úředníci v Berlíně a Bruselu se podle serveru Politico obávají, že Macronova iniciativa bude soupeřit s PESCO. K ní se přihlásilo 25 států EU, které se dohodly na seznamu projektů, jež mají vyplnit mezery v kapacitách evropských obranných sil a snížit jejich duplicitu. Mezinárodní think-tank European Council on Foreign Relations (ECFR) však upozornil, že se jedná spíše o projekty technického charakteru a malého dosahu a že evropská obranná spolupráce musí postoupit dál.

Macron byl již v minulosti kritizován za to, že svými plány podporuje vznik vícerychlostní EU. Podle think-tanku ECFR ale zároveň napříč Evropou sílí názor, že je potřeba umožnit menším skupinám států užší spolupráci. Server Politico také podotkl, že pouze menší skupiny států budou reálně připravené a schopné podniknout významnější vojenskou akci mimo Evropu.

Francie podle Politica usiluje o to, aby se zapojily hlavně státy s největšími zkušenostmi v oblasti vojenských intervencí a mírových misí, z nichž některé se neúčastní PESCO z politických důvodů – zejména Británie a Dánsko. Macron se tak snaží získat spojence, kteří by Francii pomohli při jejím angažmá v Africe, kde například v roce 2012 sama zasahovala proti islamistickým militantům.

Iniciativa by umožnila spolupráci s Británií i po brexitu

Důležitého spojence představuje Británie, kterou se Francie prostřednictvím iniciativy snaží zavázat k vojenské spolupráci mimo evropské struktury, která by přečkala odchod Spojeného království z EU. Británie disponuje druhou největší armádou v Evropské unii, navíc má dlouhodobé zkušenosti s jejím vysíláním mimo evropský kontinent.

Francouzskou prioritou zůstává také zapojení Německa, které je spolu s Francií hlavním tahounem EU a také má finanční prostředky na uskutečnění velkých projektů. Podle serveru Politico sice není Berlín z Macronovy iniciativy nadšený, nechce ale narušit vztahy s Paříží a zároveň chce zůstat ve středu dění.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek