Kampaň za brexit Leave.EU dostala pokutu za chybné údaje


Euroskop, čtk, 11. 5. 2018

Kampaň Leave. EU, která před referendem v roce 2016 bojovala za odchod Británie z Evropské unie, dnes dostala pokutu 70.000 liber (dva miliony korun) za chybné údaje o svých výdajích. S odvoláním na britskou volební komisi o tom informovala agentura Reuters. Kampaň zastánců brexitu podle komise překročila výdajový limit stanovený na sedm milionů liber (přes 200 milionů korun). Zakladatel kampaně závěr komise označil za politicky motivovaný útok.

Leave. EU, jedna z nejdůležitějších organizací podporujících před lidovým hlasováním v červnu 2016 odchod Británie z Evropské unie, podle volební komise uvedla chybné informace o tom, kolik za kampaň za brexit utratila.

Do konečné zprávy nezahrnula přinejmenším částku kolem 77.000 liber (2,2 milionu korun), kvůli které by překročila povolený výdajový limit.

„Jsou to vážná provinění,“ uvedl člen komise Bob Posner. Postup organizace Leave. EU považuje dohledový orgán za natolik závažný, že na osobu zodpovědnou za finance organizace podala trestní oznámení.

Banks: Oznámení vnímáme jako politicky motivované

Podle Leave. EU částka, která nebyla řádně zahrnuta do výdajů, představuje méně než 0,1 procenta prostředků, které byly v rámci kampaně před hlasováním o brexitu utraceny. Cílem volební komise je podle ní vyobrazit Leave. EU jako někoho, kdo porušuje pravidla.

Zakladatel organizace, britský miliardář Arron Banks, dokonce komisi obvinil, že je plná příznivců setrvání Británie v EU, a není tak nestranná. „Vnímáme oznámení volební komise jako politicky motivovaný útok na brexit a na 17,4 milionu lidí, kteří se postavili establishmentu a hlasovali za nezávislou Británii,“ řekl Banks.

Volební komise zároveň uvedla, že nezjistila žádné nesrovnalosti v kontaktech kampaně Leave. EU s poradenskou společností Cambridge Analytica, která se v posledních týdnech stala předmětem zájmu kvůli zneužití osobních údajů desítek milionů uživatelů sociální sítě facebook.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek