Práva gayů a leseb naplňuje v Evropě nejlépe Malta, ČR je 29.


Tereza Chlebounová, Euroskop, 17. 5. 2018

Nejlepší postavení mají gayové a lesby na Maltě, v Belgii a Norsku. Naopak nejhůře dopadly Ázerbájdžán, Arménie a Turecko. Vyplývá to z letošní zprávy Rainbow Europe, která pravidelně mapuje práva LGBT komunity v jednotlivých evropských zemích. Česká republika se umístila pod celoevropským průměrem.

Podle výzkumu Rainbow Europe, který byl zveřejněn v úterý, je situace příslušníků LGBT komunity z hlediska lidských práv nejlepší v zemích západní a severní Evropy. Naopak směrem na východ a na jih se zhoršuje.

Této tendenci se vymyká Malta, která si udržela prvenství z roku 2017 a vylepšila své skóre z loňských 88 % na 91 %. Pomohlo jí k tomu zejména téměř jednohlasné schválení zákona o rovnosti manželství párů stejného pohlaví a zavedení genderově neutrálních pasů a občanských průkazů. S relativně velkým odstupem za Maltou se na druhé příčce umístila Belgie (78,76 %) a Norsko (77,74 %).

Česká republika skončila v otázce naplňování práv LGBT komunity skončila pod evropským průměrem.

Česká republika zaostává za celoevropským průměrem, ze států EU dopadla nejlépe Malta a nejhůře Lotyšsko. Zdroj: Pixabay.com


V ČR chybí ochrana proti projevům nenávisti

Česká republika skončila na 29. místě z celkových 49 hodnocených zemí. Lidská práva LGBT komunity jsou v ČR podle výzkumu naplňována z 29,2 %. Ze sousedních států dopadlo nejlépe Maďarsko, které se umístilo na 20. příčce (47,16 %), Slovensko je v žebříčku na 31. místě (28,65 %) a Polsko až na 38. místě (18,23 %).

Česko zaostává především v oblasti ochrany proti projevům nenávisti a zločinu z nenávisti. Za velké zklamání označuje zpráva také skutečnost, že nedošlo k projednání dlouho očekávaného zákona, který by umožnil adopci dítěte druhého rodiče v párech stejného pohlaví. Velmi dobře si naopak Česko vede v otázce poskytování prostoru členům LGBT komunity v rámci občanské společnosti, kde podle výzkumu jejich práva plně respektuje.

V rámci EU skončilo poslední Lotyšsko

Na úplném konci žebříčku figuruje Ázerbájdžán (4,7 %), Arménie (7,2 %) a Turecko (8,6 %). Ze států Evropské unie dopadlo nejhůř Lotyšsko, které se umístilo na 40. pozici s 16,07 %. Podle výzkumu v zemi nedochází k žádnému významnějšímu pokroku v oblasti lidských práv LGBT komunity a ve společnosti přetrvává její diskriminace.

Výzkum Rainbow Europe, který každý rok zveřejňuje bruselská nevládní organizace ILGA-Europe, hodnotí státy podle širokého spektra kritérií, která dělí na 5 hlavních kategorií: rovnost a nediskriminace (například práva zaručená ústavou a dalšími zákony), rodina (sňatky osob stejného pohlaví, adopce apod.), projevy nenávisti a zločiny z nenávisti, právní uznání pohlaví a tělesná integrita (například administrativní procedura při změně jména), prostor v občanské společnosti (možnost konání veřejných akcí, svoboda sdružování a vyjadřování) a azyl.

Celá zpráva včetně interaktivních grafů je k dispozici zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek