Španělsko sestavilo proevropskou vládu s většinou žen


Tereza Chlebounová, 6. června 2018

Nový španělský premiér Pedro Sanchez ve středu představil svůj proevropský kabinet, kterému vévodí osobnosti s dlouholetými zkušenostmi v evropských institucích. Podle serveru Politico.eu výběrem ministrů vyslal evropským partnerům jasný vzkaz, že se Španělsko nevydá po vzoru Itálie cestou populismu. V nové vládě zasedne také rekordní počet žen.

Po Itálii je Španělsko druhou velkou zemí Evropské unie, kde se v nedávné době měnila vláda. Kontrast mezi nimi ale stěží může být výraznější.

Itálii povede kabinet složený z populistických euroskeptických stran Liga a Hnutí pěti hvězd, který vyvolává obavy z nastolení protievropského kurzu a nezodpovědného utrácení. Itálie přitom patří k nejzadluženějším státům Evropy.

Naopak nový kabinet španělského premiéra Pedra Sancheze ze socialistické strany PSOE podle serveru Euractiv.com jednoznačně potvrzuje proevropské směřování země. Na post ministryně hospodářství Sanchez vybral Nadiu Calviñovou, která stojí v čele Generální ředitelství Evropské komise pro rozpočet a má dlouholeté zkušenosti na vysokých postech EU.

Veřejné finance jako priorita nové vlády

Jmenování Calviñové je podle serveru signálem, že čtvrtá největší ekonomika eurozóny udrží své veřejné finance pod kontrolou. Nový premiér hned po svém nástupu ujistil, že dodrží rozpočet na rok 2018 sestavený středopravicovou vládou jeho předchůdce a že hlavní prioritou bude dostát finančním závazkům vůči EU.

Španělsko slíbilo tento rok snížit svůj rozpočtový deficit na 2,2 % HDP a dostat se tak konečně pod tříprocentní hranici stanovenou evropskými rozpočtovými pravidly.

Brusel i finanční trhy si tak mohou oddechnout, že se nebude opakovat italský scénář. Evropská komise podle serveru Euractiv také přivítala jmenování Josepha Borella na post ministra zahraničí. Borrell působil v letech 2004-2007 jako předseda Evropského parlamentu.

pedro sanchez
Hlavní prioritou nového kabinetu Pedra Sancheze je dostát finančním závazkům vůči EU.
Zdroj: ČTK

Vládu podporuje krajní levice a nacionalisté

Pedro Sanchez vystřídal na premiérském postu Mariana Rajoye, který neustál hlasování o nedůvěře vlády. Jak informoval server EUObserver.com, hlasování proběhlo zhruba týden poté, co několik členů Rajoyovy vládní Lidové strany (PP) bylo odsouzeno za korupci. Nedůvěru premiérovi vyjádřilo 180 poslanců, 169 bylo proti. Rajoy na svou funkci rezignoval 1. června a následně opustil i vedení PP, v jejímž čele stál 14 let.

Neodpustil si ale kritiku Sanchezova menšinového kabinetu, který má v parlamentu pouze 84 křesel z celkových 350, a je proto závislá na hlasech krajně levicové strany Podemos a katalánských a baskických nacionalistů.

Rajoy podle serveru EUObserver v úterý prohlásil, že Sanchezova vláda bude mít na sobě od začátku do konce stigma extremismu. Podporu vlády kritizuje také liberální strana Ciudadanos. Sanchez se podle serveru Politico snaží kritice čelit právě výběrem ministrů a ministryň.

Ženy u kormidla

Sanchezova vláda si také připsala jedno prvenství – poprvé v historii v ní budou mít většinu ženy. Jak informoval EUObserver, premiér nominoval do svého kabinetu 11 žen a 6 mužů. Složení kabinetu podle něj reflektuje změny ve společnosti a reaguje také na stávku zhruba 5 milionů žen, která ve Španělsku proběhla 8. března. Ta byla zaměřena proti genderové diskriminaci, rozdílům v platech a také domácímu násilí.

Ženy mají ve španělské vládě větší podíl než v kterékoli jiné evropské zemi. Podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) překonala země dosavadní rekord Finska, kde ženy tvořily ve vládě 62,5 %.

Podle informací serveru Politico dámy stanou nejen v čele rezortu hospodářství, ale také vnitra, spravedlnosti nebo obrany. Místopředsedkyní vlády bude bývalá ministryně kultury Carmen Calvová, která bude mít zároveň na starost problematiku genderové rovnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek