Začíná summit lídrů členských zemí, hlavní téma je migrace


Euroskop, čtk, 28. 6. 2018

Nabitý program má dvoudenní zasedání Evropské rady, kdy se uskuteční série schůzek šéfů států a vlád zemí Evropské unie. Hlavním tématem dnešní neformální večeře bude bezpochyby migrační problematika, která nyní politickému dění v EU opět dominuje přes to, že počty příchozích imigrantů jsou výrazně nižší než na vrcholu migrační krize v roce 2015. Prezidenty a premiéry ale čeká i diskuse o mezinárodním obchodu, daních, bezpečnosti a obraně, brexitu, reformě evropské měnové unie a dalších otázkách.

Migrace bude u večeře hlavním bodem neformální diskuse, kterou chce předseda unijních schůzek Donald Tusk zaměřit hlavně na zlepšení kontroly vnějších hranic evropského bloku.

Hovořit se má také o spolupráci se zeměmi původu migrantů a tranzitními státy, o posílení mandátu relevantních unijních agentur či o nutnosti naplnit příslušné fondy, z nichž unie své snažení financuje, ale i o potřebě specializovaného finančního nástroje v příštím dlouhodobém rozpočtu bloku.

Mediálně nejzajímavějším bodem návrhu závěrů, který má ČTK k dispozici, jsou „regionální vyloďovací platformy“, tedy nápad na změnu celého způsobu, jak unie řeší migraci přes Středozemní moře. Obecnou představou je, že nadále by byli zachránění migranti převáženi ne do evropských přístavů, ale na bezpečná místa jinde, kde by se rychle rozhodlo, zda mohou vůbec uvažovat o tom, že by v EU mohli dostat azyl.

Mezinárodní obchod a bezpečnostní politika

Summit ale začne ve čtvrtek odpoledne diskusí o mezinárodním obchodu. Po informaci o tom, co se stalo před několika týdny na schůzce G7 v Kanadě, by měli šéfové států a vlád dát najevo jasnou podporu postupu, který Evropská komise zvolila v reakci na americké rozhodnutí uvalit cla na dovoz evropské oceli a hliníku.

Bez větších debat by pak měli lídři zemí a vlád potvrdit dokumenty, které připravili diplomaté a které se týkají bezpečnosti a spolupráce v obranné oblasti; obsahují například zmínku o kybernetické obraně či o boji s dezinformacemi. Evropské iniciativy v obraně mají podle připraveného textu „posílit strategickou autonomii (EU) při současném doplňování a posilování aktivit NATO“.

Státy EU o obraně diskutují jen pár dní před bruselským summitem Severoatlantické aliance, na kterém by měla být opět posílena spolupráce obou organizací, významná je například společná snaha o lepší „vojenskou mobilitu“, tedy urychlení přesunů vojáků a techniky po Evropě.

Pokrok v jednáních o brexitu a budoucí vztahy s Británií

Část čtvrteční odpolední debaty bude věnována inovacím, digitalizaci či hospodářské problematice, včetně otázky boje s úniky na dani z přidané hodnoty či problematiky reformy Světové obchodní organizace.

U večeře nejprve britská premiérka Theresa Mayová seznámí kolegy s vývojem v Británii kolem britského odchodu z unie. O této věci ale ostatních 27 prezidentů a premiérů bude hovořit až v pátek ráno už bez britské zástupkyně.

Podle diplomatů by měli upozornit, že brexitové rozhovory postupují pomalu – zvláště v klíčových otázkách jako je režim na irské hranici – a do říjnového summitu EU, kdy má být hotova „rozvodová smlouva“ i politická deklarace o budoucích vztazích, zbývá málo času.

Otázka společné azylové politiky

Ve čtvrtek večer pak bude následovat očekávaná dlouhá diskuse o migračních otázkách; kromě už zmíněných témat se bude nejspíš hovořit o problematice následných přesunů migrantů uvnitř Evropské unie, což je zvláště pro Německo významná problematika.

Unijní země také dál rozděluje neshoda ohledně reformy unijního azylového systému; návrh summitových závěrů zatím ukládá rakouskému předsednictví, aby na tomto už roky sporném tématu dál pracovalo.

Večeře by měla skončit informací německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o malém pokroku při uplatňování minských dohod na Ukrajině. To následně unijním diplomatům umožní další prodloužení protiruských sankcí.

Tusk Donald
Předseda unijních schůzek Donald Tusk se během neformální večeře chce zaměřit hlavně na zlepšení kontroly vnějších hranic evropského bloku.
Zdroj: ČTK

Prohlubování bankovní unie

V pátek se tedy už jen 27 šéfů států a vlád bude zabývat brexitem. Celý jednací maraton skončí „eurosummitem v rozšířeném formátu“, kdy zástupci zemí eurozóny i států bez eura proberou prohlubování bankovní unie.

Konkrétními výsledky by mohla být podpora změn týkajících se Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který by mohl začít sloužit jako pojistka pro jednotný mechanismus záchrany bank v potížích.

O nedávném franckouzsko-německém návrhu na samostatný investiční rozpočet pro eurozónu se podle diplomatů nejspíš bude také hovořit, rozhodnutí v této kontroverzní otázce ale nyní v Bruselu nikdo neočekává.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek